Ministrul Muncii, întrebat cum trăiesc profesorii cu salarii de 2.400 lei: „Și eu la rândul meu am fost și sunt salariat și am lucrat cu salarii mult mai mici”

Redacția iun. 7, 2023 2 comentarii
Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat miercuri dacă profesorii i-au spus cum este să lucreze pe salarii mici și a răspuns că a lucrat la rândul său pentru „salarii mult mai mici” și nu e „nevoie să-i spună cineva aceste realități”.

Budăi s-a întâlnit miercuri cu profesorii de la Liceul I. L. Caragiale, în plină grevă a cadrelor didactice din Educaţie. El susține că a purtat discuții constructive cu dascălii care, spune el, nu i-au cerut nimic, precizând că negocierile se fac la nivelul Ministerului Educației.

„Știți foarte bine că și eu la rândul meu am fost și sunt salariat și am lucrat și am fost un lucrător în asistență socială cu salarii mult mai mici. Cunosc aceste realități, nu trebuie să mi le spună neapărat cineva”, a spus Budăi.

Ministrul a precizat că discuțiile cu profesorii au fost concentrate pe viitorul Educației în România. „Discuția nu s-a axat pe grevă. A fost o discuție extrem de constructivă pe ceea ce vrem să facem pe viitor cu Educația. Au fost și discuții despre grevă (…) discuțiile continuă la nivelul Ministerului Educației . Eu aici nu am cerut nimic dascălilor, ei nu mi-au cerut nimic, am avut o discuție cu privire la principiile pe care trebuie să ne axăm pe viitor”, spune ministrul Muncii.

El a fost întrebat la intrare dacă va finaliza până la data de 15 iunie legea salarizării unitare, aşa cum anunţase coaliţia. „Până acum, orice decizie am primi de la coaliţie am respectat şi nu o să încep acum să încalc o decizie a coaliţiei”, a spus ministrul.

În prezent, din funcția de ministru, Marius Budăi încasează un salariu anual de 153.312 lei (31.300 euro), ceea ce înseamnă circa 12.700 lei lunar (2.600 euro), conform declarației de avere depuse pentru anul 2022.

Anterior, Budăi a mai fost deputat, director la Casa Județeană de Pensii Botoșani, la Direcția pentru Protecția Copilului Botoșani și la Agenția pentru prestații soaciale Botoșani. În paralel, el a fost și angajat la diferite firme. În plus, a mai fost și șef de cabinet/consilier parlamentar în perioada 2004-2006.

Declarația de avere depusă în 2016 arăta că Budăi a încasat un salariu anual de 55.000 lei când ocupa funcția de consilier superior la Casa Județeană de Pensii Botoșani, adică circa 4.600 de lei. Ajustat cu rata inflației, salariul de la acea vreme ar avea în prezent puterea de cumpărare a 6.070 lei, conform Calculatorul Inflației.

Cea mai veche declarație de avere depusă de Marius Budăi este din 2009, aferentă anului 2008, pentru funcția de director coordonator la Agenția Județeană pentru Prestații Sociale Botoșani. De aici, Marius Budăi încasa un salariu anual de 14.326 lei, adică circa 1.193 lei. Ajustat cu inflația, în prezent această sumă ar avea echivalentul a 2.190 lei. Însă în același an, Budăi declara venituri și de la o firmă, SC Curier Expres Curier Galați, de peste 8.100 de lei anual, adică circa 667 de lei lunar.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

  1. “Salarii mult mai mici “, Pacatul Primordial al Nominalului, numerele scoase din context. D’asta ar trebui sa vorbim doar de procente : Cate paini isi lua domnul din salariul ‘mult mai mic’ ? Facem imparteala ‘azi/ieri’ imediat dupa.

    Desi, oare painea este referinta ? Cea mai buna referinta e kg de carne de porc.

    Hai sa vedem ! (acelasi procedeu) Simplu, Eficient.

    Economedia, Go for it.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *