Ministrul Proiectelor Europene Marcel Boloş a declarat că Guvernul ar putea schimba conducerile la companiile din Energie precum Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, dar și la altele, din cauza problemelor cu procedura de alegere a șefilor, după cum a scris Economedia în exclusivitate AICI. România riscă să piardă 1,76 miliarde de euro pentru jaloanele cu probleme din cererea de plată 3 din PNRR, a spus el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -
  • Comisia Europeană descrie, în scrisoarea trimisă Guvernului prin care suspendă 1,1 miliarde de euro din a treia cerere de plată din PNRR, un întreg lanț de conflict de interese și influențe politice prin care au fost numiți șefii companiilor de stat din Energie, arată documentul obținut în exclusivitate de Economedia. Comisia a decis, astfel, să suspende o plată de 300 de milioane de euro pentru acest jalon, conform informațiilor Economedia.

România riscă să piardă 1,76 miliarde euro dacă nu sunt îndeplinite jaloanele cu probleme din Cererea de plată 3, din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ceea ce înseamnă că va rămâne cu “o brumă de bani”, în contextul în care valoarea netă a întregii cereri este de două miliarde de lei, a declarat, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, într-un interviu pentru Agerpres.

Acesta a precizat că printre jaloanele cu probleme se numără cel referitor la guvernanţa corporativă a companiilor din sectorul energetic, selectarea conducerii Agenţiei pentru Monitorizarea şi Evaluarea Performanţelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), cel privind pensiile speciale, sau organizarea licitaţiilor pentru proiecte de infrastructură.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Totodată, ministrul a afirmat că următoarea Cerere de plată va fi depusă în iunie-iulie şi are o valoare de 2,7 miliarde euro, iar aceasta vine cu o serie de puncte sensibile, precum reforma privind pensiile generale, reforma fiscală, legea taxării mijloacelor de transport poluante şi Codul Urbanistic. În ceea ce priveşte Legea salarizării unitare, Marcel Boloş a subliniat că aceasta ar trebui desprinsă din Cererea de plată 4 şi mutată în ultima sau penultima cerere.

Referitor la absorbţia fondurilor europene pentru exerciţiul 2021-2027, şeful MIPE a semnalat că până în prezent gradul de absorbţie este de numai 5% şi trebuie accelerată lansarea de proiecte, în condiţiile în care avem la dispoziţie 44 de miliarde de euro, din care 31 de miliarde de euro granturi.

Ministrul Proiectelor Europene consideră că ţinta de deficit bugetar de 7% stabilită pentru anul acesta poate fi atinsă, deoarece în 2025 nu mai avem cheltuieli de tipul one-off, precum cele destinate activităţilor electorale sau despăgubirilor pentru secetă.

Interviul poate fi citit AICI