Ministrul Sebastian Burduja, despre vânzarea E.on România către MVM: E posibil să nu fie aprobată, pe primul loc va fi securitatea energetică a țării

Sebastian Burduja

Ministrul Energiei Sebastian Burduja a declarat marți că este posibil ca tranzacția prin care compania ungară de stat MVM cumpără furnizorul de gaze E.on să nu fie aprobată. El spune că au depus oferte pentru achiziție inclusiv companii din portofoliul Ministerului Energiei, dar nu s-au putut apropia de oferta financiară depusă de MVM.

„Statul român are comisia de examinare a investițiilor străine directe. Această comisie va aduna toate informațiile și va da un aviz favorabil sau nefavorabil. Cu siguranță se va uita la tot, ce face MVM, de unde are finanțare. Deocamdată s-a semnat un acord, tranzacția nu este încheiată până când statul român nu își dă acordul. Au fost companii din portofoliul ministerului Energiei, le-am semnalat că există o intenție de vânzare din partea E.ON, au intrart în camera de date, s-au uitat laa ceastă tranzacție, au depuys oferte non=binding, dar nu s-au putut apropia de oferta depusă de MVM. Nu cred că poți să justifici nici ca acționar, nici ca manager să plătești pe un lucru de 2-3-10 ori mai mult decât face. Dacă nu face banii aceia, este greu să justifici o posibilă tranzacție”, a declarat ministrul.

Întrebat dacă este un scenariu să nu fie aprobată tranzacția, ministrul a răspuns: „Cu siguranță. Noi ne vom apăra interesul nostru național.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Principalele declarații:

Astăzi am semnat ultimele două contracte pentru capacități de stocare în baterii, unul de 75 milioane de lei și capacitate instalată de 254 MW, iar celălalt de 33 milioane lei. La nivelul întregului sistem vorbim de 4.000 MWh necesitate de stocare și cu toate proiectele din PNRR acoperim circa un sfert din necesar.

Programul Electric Up 2 – au fost depuse peste 2.000 de proiecte. Estimăm că vom finanța circa 1.500 de beneficiari. Vor fi circa 3.000 de puncte de reîncărcare și 1.000 de pompe de căldură. Mâine semnez ordinul pentru etapa de evaluare a proiectelor, care să se încheie în circa 90 de zile. Bugetul total al programului este de 450 milioane de lei.

Zilele trecute am reușit să facem pentru România prima licitație de tip Contracte pentru Diferență (CfD).

Suntem foarte aproape de semnarea contractului pentru retehnologizarea Unității 1 de la Cernavodă. Vom miza pe încă 30 de ani de exploatare a reactorului 1 de la Cernavodă, cu cei aproape 700 de MW.

Nu se susține scenariul unei explozii în facturi. Din contră, pentru cei care consumă peste 300 kWh, se va vedea o ieftinire în facturi.

Proiectul reactoarelor nucleare mici de la Doicești a intrat în faza a doua, iar la finalul anului viitor vom putea lua decizia finală de investiții.

Schema de plafonare-compensare pentru facturi. Trebuie să luăm o decizie pentru cum va continua de la 1 aprilie, cel mai probabil va viza consumatorii vulnerabili. Am prefera o schemă simplă în care să nu îi punem pe oameni pe drumuri, preferăm un card. Și trebuie să vedem cum o vom finanța, după decizia CCE (privind suprataxa impusă producătorilor, prin care se finanța schema de plafonare a facturilor, n.r.).

Ca direcții strategice, eu mi-aș dori să susținem câțiva campioni energetici. În toată lumea asta fuzionează și companii listate la bursă. E o idee de termen mediu și lung, de perspectivă. Reforma companiilor de stat din sectorul energetic va fi în programul de guvernare.

Despre vânzarea E.on către compania ungară MVM

Statul român are comisia de examinare a investițiilor străine directe. Această comisie va aduna toate informațiile și va da un aviz favorabil sau nefavorabil. Cu siguranță se va uita la tot, ce face MVM, de unde are finanțare. Deocamdată s-a semnat un acord, tranzacția nu este încheiată până când statul român nu își dă acordul. Au fost companii din portofoliul ministerului Energiei, le-am semnalat că există o intenție de vânzare din partea E.ON, au intrart în camera de date, s-au uitat laa ceastă tranzacție, au depuys oferte non=binding, dar nu s-au putut apropia de oferta depusă de MVM. Nu cred că poți să justifici niica acționar nici ca manager să plătești pe un lucru de 2-3-10 ori mai mult decât face. Dacă nu face banii aceia, este greu să justifici o posibilă tranzacție.

Q: Este un scenariu să nu fie aprobată tranzacția?

R: Cu siguranță. Noi ne vom apăra interesul nostru național. Asta nu înseamnă că România nu este deschisă la colaborare regională, la parteneriate. Dar pe primul loc va fi securitatea energetică a țării.

Q: Care este vina statului că am avut 3 exituri mari în zona energetică?

Au și venit companii, mai mici, dar destul de ambițioase. Dacă mă uit ce au făpcut PPC până acum, cred că au făcut o treabă bună și se mișcă mai bine decât o făceau Enel.

E.on – decizia de a vinde partea de furnizare nu a avut legătură cu climatul strict din România. Ei la nivelul grupului german vor să se concentreze mai mult pe partea de distribuție

Q: Spuneți că nu a avut legătură cu schema de plafonare?

R: Nu a avut legătură și e ceea ce mi-au comunicat dânșii?

Q: Cum va arăta renunțarea la schema de plafonare?

R: Ne-am asumat că până la finalul lunii ianuarie, calendarul privind cum va arăta piața de energie de la 1 aprilie va fi definitivat. Ca principii. Primul este protecția consumatorilor vulnerabili. Este normal ca statul să subvenționeze costul energiei pentru acei consumatori care nu își permit. Al doilea principiu este ușurința pentru cetățean de a beneficia de aceste subvenții. Una e să îl trimiți pe la uși, alta e să îl identifici clar și să îi trimiți cardul acasă.

Q: Cum putem ajuta Republica Moldova?

R: Cu siguranță situația nu este una ușoară. Vom vedea dacă scenariul cel mai rău se aplică de la 1 ianuarie, cel în care gazul rusesc nu mai tranzitează Ucraina. Am discutat și astăzi cu autoritățile din Republica Moldova. Discutăm cu principalii producători de eneergie electrică din România să vedem ce cantități avem să le dăm celor din Republica Moldova. Vom face tot ceea ce ține de noi. În același timp o să ne asigurăm și noi totuși consumul propriu național.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: