Misiune imposibilă pentru CNAIR la contractul cu UMB pentru Centura Galați: Creșterea prețurilor este de 946 de milioane lei, dar suplimentarea care poate fi acordată UMB nu acoperă decât 313 milioane lei

CNAIR nu reziliază contractul cu UMB pe Centura Galați Sursa foto: Costel Fotea FB

Continuarea contractului pentru execuția Centurii Galați, contract semnat cu UMB în 2020, pare o misiune imposibilă pentru Ministerul Transporturilor și CNAIR. De peste o jumătate de an, de la solicitarea de reziliere a UMB și până în prezent, în ciuda declarațiilor oficiale, CNIAR nu a găsit pârghia legală pentru a „duce mai departe” contractul semnat pentru o valoare de doar 700 de milioane lei la valoarea estimată de 900 milioane.

Astfel, potrivit datelor pe care le-a consultat Economedia, creșterea costurilor pentru execuția centurii cu o lungime de 33 km. este de 946 milioane lei (peste 100 % la valoarea contractului), dar CNAIR poate acorda UMB doar 313 milioane lei, potrivit formulei de ajustare din OUG 47/2022.

„Deși acesta îndeplinește toate condițiile pentru a beneficia de ajustarea prețurilor potrivit OUG 47/2022, prin aplicarea formulei prevăzută la art. 4 din OUG 47 pentru restul rămas de executat din obiectul contractului de 638,648.859.88 lei fără TVA, se produce un impact ficianciar de doar 313,172,001.04 lei fără TVA, în condițiile în care creșterile prețurilor curente implicate de execuția lucrărilor produc un impact de 946,882.262.77 lei fără TVA”, arată explicațiile CNAIR privind situația contrcatului cu UMB pentru Centura Galați.

Pe traseul de 33 de kilometri al Centurii Galați sunt 34 de poduri și pasaje cu o lungime totală de 4,4 kilometri, iar contractul nu poate fi suplimentat pentru a acoperi creșterea prețurilor la materialele de construcții, a explicat la sfârșitul anului trecut ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. Oficialul l-a criticat pe fostul ministru Lucian Bode care a semnat contractul în 23 septembrie 2020, înaintea alegerilor.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Spre comparație, pe costurile noi, actualizate, CNAIR plătește UMB aproape 400 de milioane lei pentru finalizarea Centurii Timișoara Sud, șosea tot cu o singură bandă/sens, dar cu o lungime de 26 km. și cu lucrări care s-au reluat de la aproape 60%.

Declarațiile oficiale privind situația contractului: 

„Vom găsi o soluție pe Centura Galațiului. După cum știți, au fost niște domni care au semnat prin 2020 pe repede înainte…veneau alegerile…așa cum s-au făcut și altele. S-au gândit să semneze un contract pe Centura Galațiului care…eu vă spun cât se poate de direct…suntem aproape siguri că la Galați vom aplica aceeași soluție ca la Timișoara unde am avut un constructor neserios. S-a reziliat și în aproape două luni s-a reluat licitația. Vom rupe acest nod gordian și să începem efectiv lucrul. Din păcate, modul în care s-au grăbit lucrurile în 2020…faptul că prețurile nu mai sunt aceleași…trebuie să găsim o soluție ca la Timișoara”, spunea la sfârșitul anului trecut Sorin Grindeanu.

Veste bună pentru județul Galați/Contractul pentru Centura Mare a Galațiului nu se reziliază, iar lucrările trebuie realizate.

Astăzi, în urma întâlnirii pe care am avut-o cu ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și directorul CNAIR, Cristian Pistol, s-a stabilit continuarea investiției la viitoarea Variantă Ocolitoare a municipiului Galați (Centura Mare a Galațiului). Astfel, în ciuda ultimelor informații apărute în spațiul public, contractul de lucrări nu se reziliază, iar asocierea de firme care a câștigat licitația trebuie să realizeze lucrările la acest proiect extrem de important pentru județul nostru și nu numai. Centura Mare a Galațiului va pleca din zona Vămii Giurgiulești, va trece prin spatele lacului Brateș și se va intersecta cu DN25, în zona satului Traian”, arată președintele CJ Galați, Costel Fotea, în februarie 2024 (detalii aici).

Date Tehnice VO Galaţi

Centura Galaţi, şosea cu o bandă pe sens şi acostament lat de 1,5 metri. Traseul se desprinde din DN 25 prin nodul rutier Traian, supratraversează DN 25 şi Calea Ferată Tecuci – Galaţi, trece de Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior şi intersectează DN 2B înainte de vama Galaţi – Giurgiuleşti (cu Republica Moldova).

Durata contractului este de 12 luni – proiectare, 42 luni – execuţie şi 120 de luni – garanţie. Pe traseu vor fi proiectate 34 de lucrări de artă: poduri, pasaje şi viaducte. Preţul pe kilometru este de 4,4 milioane euro. Licitaţia a fost lansată pentru 900 milioane lei, iar oferta câştigătoare a fost de 700 milioane lei, cu 50 de puncte pentru oferta tehnică, respectiv 50 de puncte oferta financiară. Potrivit notei de fundamentare din iunie 2019, în faza de execuţie ar urma să fie asigurate 250 de locuri de muncă pe plan local.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Nu-i problema!
    Diferenta se acopera din furaciunile care nu se vor mai face!😯

  2. Nu tre sa fii economist da-ti dai seama ca ceva pute!
    Cum un contract de 700mil sa creasca cu inca 900mil?
    S-au scumpit preturile dar nu de 2,5x. 360milioane euro pt 33km de drum cu o banda pe sens, in camp, cu cateva poduri.
    Si umb umbla cu fofarlica la fel ca si ceilalti.

  3. Cine opreste statul roman sa ofere reduceri sau facilitati firmelor de la care UMB isi cumpara materialele de constructii astfel incat acestea sa vanda mai ieftin materialele de constructii catre UMB? Fierul se poate lua de la firmele din Galati sau poate fi adus pe Dunare (mai ieftin decat pe sosea), cimentul se poate lua din Romania sau din Republica Moldova (de unde se aprovizioneaza multe firme de constructii din zonele aflate langa granita cu Moldova). Solutii se gasesc, daca s-ar cauta, iar UMB nu trebuie sa ia chiar toti banii statului roman, ci si celelalte companii romanesti care produc materiale de constructii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.