Premierul Marcel Ciolacu a anunțat că Guvernul adoptă joi o modificare majoră a legii achizițiilor publice, prin care va fi introdus criteriul verde la licitații. Potrivit lui, vor fi avantajate firmele românești, pentru că ele vor avea „ruta de transport cea mai scurtă”.
„Aprobăm programul național pentru achiziții ecologice și uniformizăm practic aplicarea în licitații publice a criteriului verde. Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești. Folosim un principiu european punctat suplimentar pentru companiile cu ruta de transport cea mai scurtă, care poluează cel mai puțin”, a anunțat Marcel Ciolacu, în deschiderea ședinței de Guvern.
Prin actul normativ se are în vedere aprobarea și implementarea unui program de acțiune care stabilește ținte anuale pentru realizarea de achiziții ecologice de către autoritățile și entitățile contractante, în scopul stabilirii de măsuri corelative obligațiilor reglementate prin legislația în materia achizițiilor publice/sectoriale.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Produsele, serviciile și lucrările pentru care se stabilesc ținte anuale pentru achizițiile publice pentru perioada 2025-2030, sunt: computere, monitoare, tablete, smartphone-uri; hârtie de copiat și hârtie grafică; echipamente de procesare a imaginii, consumabile pentru echipamente de procesare a imaginii; mobilier; produse de curățenie interioară; alimente; produse textile; echipamente electrice și electronice utilizate în sectorul asistenței medicale; produse pentru amenajarea spațiilor publice verzi; centrale termice cu apă; sisteme de iluminat rutier și de semnalizare rutieră; autovehicule pentru transport rutier; centre de date, camere ale serverelor și servicii cloud; servicii catering; servicii de curățenie interioară; vopsele, lacuri și marcaje rutiere; întreținerea spațiului public; servicii de transport rutier; servicii de imprimare; proiectarea, execuția și gestionarea clădirilor; proiectarea, execuția și întreținerea drumurilor; servicii privind textilele (spălarea, repararea, întreținerea, preluarea textilelor).