Vești proaste de la Moody’s. „În cazul în care vom anticipa o diminuare semnificativă a perspectivelor de creștere pe termen mediu ale țării, probabil din cauza eșecului implementării reformelor pentru consolidarea creșterii, inclusiv a celor prezentate în PNRR-ul țării, atunci, foarte probabil ratingul Italiei va fi declasat”’, scriu experții Moody’s într-o actualizare a profilului de credit suveran al Italiei, scrie La Stampa, citată de Rador.
De asemenea, ar fi negative pentru rating „semnalele unei probabile creşteri semnificative a datoriei, fie din cauza perspectivelor de creștere substanțial mai slabe, fie din cauza costurilor mai mari ale dobânzilor, sau a unei relaxări fiscale marcate”. Politicile fiscale și/sau economice care ar putea determina creșterea nivelului datoriilor pe termen mediu ar duce, şi ele la o presiune descendentă asupra ratingurilor.
„În timp ce creșterea și evoluțiile fiscale au produs surprize pozitive în 2021 și la începutul lui 2022, condițiile de finanțare mai stricte, inflația ridicată, riscurile pentru aprovizionarea cu energie din Rusia și un mediu politic mai complex îngreuneză perspectivele de creștere ale Italiei și dinamicile datoriilor”, mai subliniază Moody’s.
„Viziunea noastră privind creditul Italiei – continuă agenția de rating – este un echilibru între dimensiunea amplă a economiei sale, bogăția mare a gospodăriilor, datoria scăzută a sectorului privat și diversificarea economică şi potențialul slab de creștere, plus nivelul ridicat al datoriei publice”.
Ratingul Italiei, concluzionează Moody’s, „reflectă și ipoteza noastră potrivit căreia țările centrale ale zonei euro vor fi înclinate să susțină Italia în caz de nevoie, opinie confirmată de recentul anunț făcut de BCE privind scutul anti-spread”.