Industriile americane care se adaptează mai bine la munca la distanță nu au înregistrat un impuls mai mare – sau un declin – în creșterea productivității începând cu 2020, în comparație cu industriile în care se lucrează mai mult cu prezență fizică, potrivit unui nou studiu al Federal Reserve Bank of San Francisco, scrie Bloomberg.
În timp ce orientarea către aranjamente de lucru la distanță a remodelat societatea în moduri care vor continua să evolueze, există “puține dovezi în datele din industrie că trecerea la munca la distanță și hibridă a frânat sau a stimulat substanțial rata de creștere a productivității”, au declarat economiștii Fed din San Francisco, conduși de John Fernald, într-un studiu publicat pe site-ul băncii.
Cercetătorii au analizat tendințele productivității în 43 de industrii – printre care industria chimică, comerțul cu amănuntul și serviciile de cazare și alimentație publică – și au atribuit un scor de “teleworking” pe baza mixului ocupațional al fiecărei industrii și a ponderii locurilor de muncă ce pot fi realizate de la distanță.
“Dacă munca la distanță stimulează productivitatea într-un mod substanțial, atunci ar trebui să îmbunătățească performanța productivității, în special în acele industrii în care teleworkingul este ușor de organizat și adoptat pe scară largă, cum ar fi serviciile profesionale, în comparație cu cele în care sarcinile trebuie îndeplinite personal, cum ar fi restaurantele”, au scris Fernald și coautorii săi.
Însă, după ce au controlat tendințele de dinainte de pandemie în funcție de industrie, ei au descoperit o relație statistică redusă între productivitate și prevalența muncii la distanță după pandemie.
Schimbarea stilului de lucru din timpul pandemiei de Covid-19 a determinat o creștere masivă a muncii de la distanță.
La apogeu, mai mult de 60% din zilele de lucru au fost efectuate de la distanță, față de doar 5% înainte de pandemie. Și, în timp ce multe companii americane au împins angajații să se întoarcă la birou, până acum a rezistat un model hibrid, cu aproximativ 30% din zilele de lucru plătite efectuate de la distanță până în decembrie 2023, potrivit studiului.