Ne îndreptăm spre o criză de tipul celei din 2008? Care sunt țările cele mai expuse acestui risc, în viziunea Capital Economics

analiza calcule recesiune criza Foto: Pixabay

Ar putea criza inflației să evolueze într-o criză financiară similară celei din 2008? Economistul-șef al Capital Economics, Neil Shearing, nu exclude această posibilitate și identifică cele mai mari riscuri pentru țări precum Regatul Unit, Canada, Australia și Noua Zeelandă, precum și în sectorul bancar din umbră, scrie Money Review, potrivit Rador.

După cum se arată într-o analiză a Capital Economics, este important să se facă o distincție între o criză de lichiditate și o criză de solvabilitate. Potrivit firmei de investiții, băncile centrale dispun de instrumentele necesare pentru a face față crizelor de lichiditate ce ar putea apărea ca urmare a creșterii ratelor dobânzilor și a scăderii prețurilor activelor. În schimb, ceea ce îi îngrijorează pe economiști este o amenințare mai mare, unde ratele mai mari ale dobânzilor ar putea provoca o scădere mare și simultană a activelor, scădere care, la rândul ei, va amenința solvabilitatea instituțiilor financiare.

Potrivit lui Shearing, majoritatea băncilor astăzi par mai pregătite să facă față scăderii prețurilor activelor decât erau în 2007. Cerințele de capital au crescut, iar testele de rezistență sunt mai puternice. Astfel, Capital Economics estimează că, dacă vor apărea probleme, acestea vor fi la băncile mai mici și în așa-numitul sector bancar din umbră, adică o parte a pieței care nu este la fel de atent monitorizată de autoritățile de supraveghere.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Un al doilea punct de risc este localizat în economiile în care ratele dobânzilor cresc deosebit de brusc. Dintre aceste țări, se distinge Marea Britanie, notează Shearing. În categoria țărilor „expuse la risc” Capital Economics mai include țările care au cunoscut creșteri mari ale prețurilor locuințelor, și anume Marea Britanie, Canada, Australia și Noua Zeelandă.

O a treia sursă de risc este identificată pe piețele valutare. Un dolar puternic poate cauza probleme companiilor care s-au împrumutat în dolari, dar nu au fluxul de venituri în dolari sau nu au o suficientă compensare a acestui risc. Acest lucru, la rândul său, poate provoca pierderi pentru băncile care au împrumutat aceste companii.

În orice caz, subliniază Capital Economics, istoria arată că fiecare criză poate provoca pagube foarte diferite economiei. Factorul cheie care determină amploarea daunelor este dacă aceste probleme vor „contamina” sistemul financiar mai larg, împiedicând creditarea. Acest lucru depinde de cât de sănătoase sunt băncile, gospodăriile și companiile. Deși norii se adună deasupra economiei globale și a sistemului financiar, Capital Economics reamintește că împrumuturile băncilor și ale gospodăriilor sunt mult mai scăzute decât erau în 2007 în economiile mari și avansate.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: