Nehotărâre în UE cu privire la plafonarea prețului la gazele naturale – Spre o piață comună până la vară

gaze Caragele Romgaz Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Comisia Europeană nu a decis încă dacă va include plafonarea prețului la gazele naturale utilizate pentru producerea de energie electrică în pachetul de măsuri pe care îl va propune săptămâna viitoare în domeniul energiei, a declarat șefa politicii energetice a UE, scrie Kathimerini, potrivit Rador.

„Vom vedea în weekend cum putem merge mai departe cu plafonarea prețurilor la gazele naturale pentru producerea de energie electrică – dacă există acest stadiu în care putem spune că există o mare majoritate a statelor membre în favoarea acestei măsuri”, a spus comisarul european pentru energie, Kadri Simson, la o conferință de presă susținută astăzi, miercuri, după întâlnirea miniștrilor europeni ai energiei la Praga.

„Țările UE doresc o piață comună a gazului”

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Miniștrii energiei din Uniunea Europeană au ajuns la un acord general cu privire la aprovizionarea comună cu gaz până la vară și au convenit, de asemenea, că este nevoie de un preț de referință alternativ pentru gazul natural, a declarat ministrul ceh al industriei, Jozef Sikela.

Întâlnirea miniștrilor de la Praga a ajutat la depășirea diferențelor dintre statele membre UE, a spus Sikela. „Vrem să accelerăm achizițiile comune și să valorificăm puterea de cumpărare a întregii UE pentru a asigura aprovizionarea pentru iarna viitoare, care poate fi chiar mai importantă decât cea care se apropie”, a precizat Sikela.

Putin propune un nou hub pentru gazele naturale în Turcia

Anterior, vorbind la un forum energetic de la Moscova, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Rusia ar putea redirecționa fluxurile de gaze destinate Nord Stream către Marea Neagră pentru a face din Turcia un important hub energetic pentru Europa.

„Am putea transfera volumele pierdute de-a lungul Nord Stream de pe fundul Mării Baltice în regiunea Mării Negre și în acest fel să facem principalele rute de furnizare a combustibilului nostru, a gazului nostru natural către Europa prin Turcia, creând în Turcia cel mai mare hub de gaze pentru Europa”, a spus el adăugând: „Asta, desigur, dacă partenerii noștri sunt interesați. Și dacă există capacitatea financiară de a o implementa”.

Totodată, președintele rus a spus că atacurile asupra conductelor de gaze naturale Nord Stream 1 și 2, pe care guvernele europene și occidentale le-au caracterizat drept sabotaj, constituie un „precedent periculos”, vorbind despre un „act de terorism internațional”. Putin a estimat însă că și conductele afectate ar putea fi reparate și a subliniat că Rusia este gata să trimită gaz prin Nord Stream 2, care dispune de o linie sigură. “Mingea este în terenul UE”, a subliniat el, susținând că Moscova nu este responsabilă pentru prețurile mari la energie din Europa.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: