Nicuşor Dan va transmite Guvernului şi partidelor politice propuneri pentru modificarea Codului fiscal / Edilul cere modificarea legislației care stabilește cum se împart banii între primăriile din București

Nicușor Dan Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Edilul general, Nicuşor Dan, anunţă că va transmite Guvernului şi liderilor partidelor politice o serie de propuneri pentru modificarea legislaţiei vizând modul de împărţire a banilor între Primăria Capitalei şi primăriile de sector.

Propunerile au fost formulate de către experţii Primăriei după ce la referendumul din 24 noiembrie, majoritatea bucureştenilor au fost de acord ca repartizarea între Primăria Municipiului Bucureşti şi primăriile de sector a impozitelor pe venit şi a taxelor şi impozitelor locale să fie aprobată de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti, transmite Agerpres.

“În urma votului din 24 noiembrie, consider că e obligatoriu ca Parlamentul să modifice aceste două legi (legea 273/2006 privind finanţele publice locale şi Codul fiscal, n.r.), astfel încât voinţa oamenilor să fie ascultată. Asta înseamnă că, în ce priveşte impozitele şi taxele locale, în Codul fiscal, toate prevederile care spun că acestea se fac venituri la bugetul sectoarelor să se modifice şi să se facă venituri la bugetul Municipiului Bucureşti. De asemenea, în Legea finanţelor publice locale să se spună că banii aceştia vin la Municipiul Bucureşti. După care, Consiliul General, în baza unor criterii, să împartă aceşti bani între Primăria Capitalei şi primăriile de sector”, a spus primarul Capitalei într-o conferinţă de presă susţinută, marţi, la sediul PMB.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

El a menţionat că aceşti bani ar urma să fie orientaţi către marile investiţii, extinderea transportului public şi transferul CET-urilor de la Ministerul Energiei la PMB.

“Colegii mei au lucrat forma juridică a modificărilor necesare. Această formă juridică va fi transmisă pe de o parte Guvernului României, prim-ministrului, pe de altă parte liderilor coaliţiei. Şi noi dorim ca, în dezbaterea pe care Guvernul şi apoi Parlamentul o vor avea pe legea bugetului naţional pe anul 2025, să se uite pe propunerile noastre, astfel încât în februarie, când Parlamentul va aproba legea bugetului naţional, să aprobe şi modificările pe care bucureştenii le-au solicitat prin referendum”, a spus edilul general.

În Codul fiscal, potrivit acestuia, prevederile referitoare la primăriile de sector ar urma să fie modificate, astfel încât acestea să facă referire la Municipiul Bucureşti. Este vorba inclusiv despre banii proveniţi din amenzi, taxele judiciare de timbru şi impozitul pe venit.

“Banii vor veni la PMB. Consiliul General va decide alocarea lor, între cele şapte primării, în sensul că la primăriile de sector se va decide suma totală, urmând ca mai departe Consiliul Local al Sectorului să decidă cum împarte această sumă. Această împărţire se va face în funcţie de nişte criterii. Dacă vorbim de banii pentru şcoli, se va face în funcţie de numărul de elevi din şcoli. Dacă vorbim de spaţiile verzi, în funcţie de numărul de metri pătraţi de spaţii verzi”, a mai spus el.

Nicuşor Dan a precizat că în anul 2023, banii care au fost colectaţi de către stat şi de către sectoare pentru cele şapte primării au totalizat 15 miliarde de lei. Dintre aceştia, 12 miliarde de lei au reprezentat impozitele pe venit, iar trei miliarde de lei au fost taxele şi impozitele locale.

El s-a declarat încrezător că liderii coaliţiei vor susţine implementarea acestor modificări.

“Cu atât mai mult, fiind într-un proces electoral, cred că şansele ca aceste modificări să fie transpuse sunt mari. Pentru că noi am avut în 24 noiembrie, la alegeri (…), în opinia mea a fost un mesaj foarte clar al oamenilor către clasa politică că nu mai merge aşa”, a adăugat el.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.