Noi reguli pentru ajutorul social. Beneficiile vor fi suspendate dacă beneficiarul refuză să meargă la școală sau la agenția pentru forța de muncă

Bani, monede / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

Guvernul a adoptat miercuri noi reguli pentru ajutorul social, după cum a scris G4Media aici. Astfel, beneficiarii de ajutoare sociale vor pierde banii dacă nu merg la programul educațional „A doua șansă” sau dacă absentează nemotivat la convocările agenției pentru forța de muncă, potrivit proiectului de ordonanță de urgență adoptat de Executiv. Pe de altă parte, șomerii care se angajează cu contract pentru minimum doi ar urma să primească ajutorul social încă șase luni.

„Guvernul a adoptat astăzi o Ordonanţă de Urgenţă prin care introduce noi măsuri pentru stimularea participării pe piaţa muncii a beneficiarilor de ajutor social, prevenirea dependenţei de acest beneficiu, precum şi pentru consolidarea ocupării forţei de muncă (…) Principalele prevederi adoptate astăzi: menţinerea acordării ajutorului social pentru încă 6 luni de la data încadrării în muncă a unei persoane apte de muncă din familia beneficiară de ajutor social, cu condiţia încheierii contractului de muncă pentru cel puţin 2 ani. Dacă raporturile de muncă încetează mai repede din iniţiativa angajatorului, sumele acordate cu titlu de ajutor social nu vor fi recuperate. În schimb, dacă acestea încetează din cauza angajatului, sumele acordate cu titlu de ajutor social vor fi recuperate pe întreaga perioadă”, a afirmat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a menţionat că altă prevedere din Ordonanţa de Urgenţă adoptată are în vedere obligativitatea beneficiarilor de ajutor social de a se deplasa la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă de fiecare dată când îi solicită acestea pentru aplicarea de măsuri de stimulare a angajării.

„Persoanele apte de muncă din familiile beneficiare de ajutor social vor fi obligate să se prezinte la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, din 6 în 6 luni sau ori de câte ori sunt solicitate, pentru menţinerea legăturii cu serviciile de ocupare şi stimularea ocupării. Absenţa va fi asimilată refuzului unui loc de muncă şi va duce la încetarea ajutorului social şi posibilitatea depunerii unei noi solicitări după o perioadă de 12 luni”, a precizat Raluca Turcan.

De asemenea, ministrul Muncii a subliniat că pentru a putea primi ajutorul social, beneficiarii fără studii finalizate vor fi obligaţi să urmeze programul educaţional „A doua şansă”.

„(OUG prevede, n.r.) posibilitatea ca persoanele din familiile beneficiare de ajutor social, în funcţie de recomandările formulate de agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, să urmeze programul educaţional de tip ‘A doua şansă’. Refuzul de participare va duce la încetarea ajutorului social şi interzicerea solicitării unui nou drept pentru o perioadă de 12 luni, ca şi în cazul refuzului unui loc de muncă. Decontarea transportului pentru persoanele apte de muncă care primesc ajutor social şi care urmează cursurile programului ‘A doua şansă’ , la o distanţă mai mare de 5 kilometri faţă de locuinţă. Autorităţile administraţiei publice locale vor deconta până la 500 lei/persoană/semestru şcolar”, a explicat Raluca Turcan.

O altă modificare de substanță este extinderea grupei de vârstă din definiția tânărului NEET, de la 16 ani la 30 de ani (până în prezent limita este de 25 de ani). NEET sunt tinerii cei mai vulnerabili: fără loc de muncă, nu urmează o formă de învăţământ şi nu participă la activităţi de formare profesională. România și UE au la dispoziție diferite forme de susținere a acestei categorii sociale, iar o extindere a plajei de vârstă înseamnă că numărul de beneficiari va crește.

De asemenea, ministerul Muncii vrea să deconteze transportul pentru cei care urmează cursurile programului ”A doua șansă” la o distanță mai mare de 5 km față de locuință. Astfel, se propune decontarea către autoritățile administrației publice locale a sumei de 500 lei/persoană/semestru școlar, din bugetul Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

Impactul bugetar pentru acest an al adoptării ordonanței de urgență ar fi de circa zece milioane de lei, potrivit notei de fundamentare.

Foto: Pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *