Noile clădiri guvernamentale din Norvegia vor avea montate panouri solare începând cu 2024

panouri solare fotovoltaice (1)

Toate clădirile guvernamentale noi din Norvegia ar trebui să aibă panouri solare începând cu 2024, ca parte a unui plan mai amplu de extindere a utilizării acestei tehnologii, potrivit unui acord bugetar convenit marți, scrie Reuters.

Acordul face parte dintr-o înțelegere mai amplă între guvernul minoritar de centru-stânga al Norvegiei și Partidul Socialist de Stânga din opoziție cu privire la un buget fiscal revizuit pentru 2023.

Partidele au convenit că noile clădiri trebuie să includă energie solară și/sau energie produsă la nivel local, cu excepția cazului în care circumstanțele specifice proiectului nu permit îndeplinirea acestei obligații. Cerința se va aplica, de asemenea, la proiectele mai mari de modernizare și renovare.

În plus, guvernul ar trebui să introducă o legislație în 2024 pentru a impune aceleași reguli pentru clădirile comerciale mai mari.

Acordul urmărește, de asemenea, simplificarea autorizării pentru noile instalații comerciale de energie solară, precum și eliminarea obstacolelor pentru partajarea energiei electrice generate de energia solară la nivel local.

În cadrul acordului bugetar, Norvegia va stabili, de asemenea, un obiectiv pentru 2030 de 8 terawați-oră (TWh) de producție anuală de energie solară, aproximativ 5% din producția medie anuală a țării, de aproximativ 155 TWh.

Producția de energie electrică norvegiană este dominată de energia hidro și eoliană, dar s-ar putea confrunta cu un deficit de energie încă din 2027, ceea ce a determinat apeluri pentru o desfășurare mai rapidă a unei noi producții de energie electrică.

Energia solară din Norvegia produce în prezent aproximativ 0,3 TWh pe an. Norvegia se află semnificativ în urma vecinilor săi nordici, energia solară reprezentând 1,2% din producția de energie electrică din Suedia în 2022, în timp ce în Danemarca reprezintă o cotă de 6,1% din cererea de energie electrică.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *