Terminalul plecări/sosiri de pe Aeroportul Internațional Brașov – Ghimbav devine oficial punct de trecere al frontierei de stat pentru persoane și mărfuri, consfințind practic înființarea acestui obiectiv stategic al României, care nici măcar nu este finalizat, nemaivorbind inaugurat.
Acest lucru apare într-un proiect de HG, inițiat de Ministerul Afacerilor Interne, care este pus în dezbatere publică pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.
Pe lângă deschiderea punctului de trecere a frontierei, se înființează și autoritatea vamală aferentă, cu număr maxim aprobat de posturi de 3.072 (prin detașări sau suplimentarea numărului de posturi de la Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a Județului Brașov, structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor) și 407 autovehicule operative pentru deservirea personalului și activităților implicite activităților de vamă.
„Guvernul României adoptă prezenta hotărâre. Art. 1 – Se aprobă deschiderea punctului internațional de trecere a frontierei de stat şi a biroului vamal de frontieră pe Aeroportul Internațional „Brașov – Ghimbav”, pentru persoane și mărfuri.
Art. 2 – (1) Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Române, Ministerul Sănătăţii, prin Direcţia de Sănătate Publică a Județului Brașov, structurile teritoriale ale Ministerului Finanţelor, ale Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale și ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asigură personalul necesar pentru efectuarea controlului la trecerea frontierei de stat, în condițiile legii”, potrivit HG-ului citat.
Aeroportul Brașov – Ghimbav se află la 12 kilometri de Brașov și este în lucru din primăvara lui 2020. Consiliul Județean Brașov estimează că Aeroportul Brașov – Ghimbav va fi inaugurat până la sfârșitul anului 2023 și are ca obiectiv deservirea regiunii formată din județele Brașov, Covasna, Harghita și zonele limitrofe situate în județele Sibiu, Mureș, Buzău, Prahova, Dâmbovița, Argeș și Vrancea. Estimările ROMATSA sunt pentru 300.000 de pasageri pe an.
Investiția totală în Aerportul Internațional Brașov – Ghimbav este de circa 120 de milioane de euro iar obiectivul, de interes strategic pentru România, va permite decolarea și aterizarea avioanelor din clasa mediu curier și asigure conectarea la punctele aeroportuare de trafic comunitare şi internaţionale.
Şeful CJ Brașov Adrian Reștea a precizat recent că primul aeroport nou din România, de după anul 1974, va fi al treilea din punct de vedere al dimensiunii terminalului, după Aeroportul „Henri Coandă” şi cel din Cluj – Napoca. De asemenea, aeroportul din Brașov va fi primul din țară care va utiliza un turn virtual.