Tehnologia devine tot mai prezentă și în fermele românești, optimizează procesele și ușurează și munca fermierilor, spune Marius Dumitrașcu, care administrează o fermă de 300 de ha în Vaslui. O altă tendință: antreprenoriatul în ferme.
“A apărut digitalizarea aceasta, cel puțin acum mi se pare foarte agresivă în agricultură. Toată lumea ia GPS-ul, au apărut drone. GPS-uri am și eu, toată lumea e fericită că merge tractorul drept, nu am o problemă cu asta. Dar drone deocamdată nu am reușit să iau, azi nu îmi permit, mi se par cam scumpe. Voi vedea la anul. Dar trebuie să învățăm. E de bine, tehnologia își are rolul ei. Drona nu va înlocui vreo mașină care a fost folosită până acum în agricultură, dar optimizează munca în anumite situații. Toată lumea înțelege că nu va mai trebui să cumperi utilaje, dar nu, drona nu înlocuiește utilajul, ăsta e vital. Dar într-adevăr se optimizează procesul în anumite situații”, spune fermierul.
În ferma proprie, aceasta produce grâu, porumb, floarea soarelui și rapiță, iar administratorul se gândește la diversificare și extindere.
Acesta adaugă că tehnologizarea ușurează și munca angajaților.
“Angajatorii se plâng de lipsa forței de muncă în agricultură, că pleacă oameni. Noi am încercat să le ușurăm munca prin noile tehnologii. De exemplu, GPS-ul, lucrul mai ușor în tractor, în cabină. Încercăm să le facem oamenilor un pic de pregătire pe noile instrumente, o dată cu achiziționarea noilor utilaje devii un pic mai mult tehnician, nu mai ești așa zisul tractorist, agricultorul devine un pic mai mult tehnician. I-am prins, le plac lucrurile acestea noi”, spune Dumitrașcu.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Filmare: Cosmin Tudorescu / Montaj: Darius Petrașcu/ Echipa Studio G4Media
“Tinerii care vin sunt altceva, vin de pe altă planetă”
Cei care lucrează în agricultură deprind abilități tehnice, iar administratorii trebuie să știe elemente de antreprenoriat, după cum admite administratorul de fermă. Dumitrașcu a revenit în România după ce a fost plecat 18 ani în Marea Britanie și, hotărât să extindă afacerea din agricultură acasă, a participat la un program organizat de Clubul Fermierilor Români, pentru a înțelege piața.
“Vine valul de tineri din spate, mi se par mult mai motivați. Vă spun sincer, sunt extraordinari. Tinerii care vin sunt altceva, vin de pe altă planetă. În sensul bun. Și aici vorbesc despre tineri până în 35 de ani, am avut ocazia și m-am întâlnit cu unii dintre ei”, spune Dumitrașcu.
Citește despre povestea reîntoarcerii lui Marius Dumitrașcu în România, într-o serie Economedia:
Sursa foto: Dreamstime.com