Nuclearelectrica a finalizat operaționalizarea uzinei Feldioara și va prelucra aici uraniu din Kazahstan

nuclearelectrica, Cernavoda Foto: Nuclearelectrica

Producătorul național de energie nucleară Nuclearelectrica anunță, joi, într-un comunicat, că a finalizat în perioada ianuarie-martie 2023 operaționalizarea uzinei Feldioara, cumpărată de la insolventa Companie Națională a Uraniului (CNU), ca parte a strategiei de dezvoltare a ciclului integrat de combustibil nuclear din România, adică procesarea completă în țara noastră a materiei prime, uraniul, până acesta ajunge energie propriu-zisă.

În data de 28 decembrie 2022, a fost finalizată achiziția unor active din fluxul de procesare a concentratului de uraniu tehnic din cadrul Sucursalei CNU Feldioara, precum și achiziția dreptului de proprietate asupra terenului aferent acestor active de la Ministerul Energiei, prin concesiune către SNN. Activele care au intrat în proprietatea SNN, prin finalizarea tranzacției menționate mai sus, au fost închiriate către FPCU Feldioara (filială a SNN) pentru operarea și demararea procesului de producție.

În perioada ianuarie – martie 2023, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru autorizarea procesului de producție și pregătirea instalațiilor pentru începerea prelucrării.

Decizia strategică de a achiziționa o parte din activele Feldioara necesare pentru procesarea materiei prime a avut ca scop păstrarea și dezvoltarea ciclului integrat al combustibilului nuclear românesc, a capacităților de producție integrată din SNN și, în egală măsură, asigurarea producției de fascicule de combustibil și a funcționării optime a CNE Pitești și CNE Cernavodă, în contextul extinderii capacității centralei nucleare, la un cost de tranzacție avantajos. Cu proiecte de investiții în valoare de 12 miliarde de euro pentru următorul deceniu, scopul nostru este de a consolida capacitățile nucleare și de a oferi României o capacitate investițională deplină”, a declarat Cosmin Ghiță, CEO SN Nuclearelectrica SA.

Simultan cu operaționalizarea Sucursalei Feldioara, compania afirmă că a fost semnat un contract subsecvent cu furnizorul calificat Kazatomprom pentru asigurarea necesarului tehnologic pentru producția de dioxid de uraniu (UO2). În aceeași perioadă, au fost întreprinse toate demersurile necesare pentru transportul concentratului tehnic de uraniu și livrarea cantităților contractate pentru a asigura începerea producției odată cu operationalizarea filialei.

Transportul a fost efectuat pe ruta Trans-Caspica (coridorul de mijloc) în condiții optime și într-un timp foarte scurt. Realizarea acestui transport și aprovizionarea cu concentrat tehnic de uraniu, pentru a doua oara pe aceasta ruta, au confirmat faptul că această opțiune este una viabilă și poate fi consolidată în viitor, spune compania.

Retehnologizarea Unității 1, proiectul Unităților 3 și 4, dezvoltarea reactoarelor modulare mici în cooperare cu compania americană NuScale, vor contribui cu energie curată la stabilitatea energetică a României, la dezvoltarea socio-economică, la dezvoltarea industriei nucleare și la formarea unei noi generații de ingineri. Realizarea acestor proiecte necesită o infrastructură solidă a ciclului combustibilului nuclear și toate sunt suprapuse misiunii SNN de a reenergiza România cu energie curată dincolo de anii 2030”, a declarat Cosmin Ghiță, director general SN Nuclearelectrica SA.

Foto: Nuclearelectrica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *