Nuclearelectrica este singura companie românească care a intrat în Forumul Economic Mondial, dar nu vrea să spună de ce și ce face acolo. WEF este artizanul Marii Resetări a Capitalismului

Nuclearelectrica 2 Sursa foto: nuclearelectrica.ro

În 20 octombrie 2021, Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, posta un anunț conform căruia s-a alăturat Forumul Economic Mondial(WEF), fiind singura companie românească cu acest statut.

Oficialii companiei se lăudau, la acel moment, că sunt alături de cele mai importante entități din lume: „Forumul Economic Mondial este Organizația Internațională pentru Cooperare Public-Privată. Forumul implică cei mai importanți lideri politici, de afaceri, culturali și alți lideri ai societății în modelarea agendelor globale, regionale și industriale”, preciza Nuclearelectrica.

În același anunț, era citat un oficial WEF, Roberto Bocca, Șeful Platformei pentru Modelarea Viitorului Energiei, Materialelor și Infrastructurii care aprecia intrarea companiei românești în organizație:  Suntem încântați că SN Nuclearelectrica SA se alătură platformei Energie, Materiale și Infrastructură a Forumului, care lucrează la abordarea problemelor critice care modelează sistemul energetic global. Fiind prima companie din România, parteneriatul reflectă o oportunitate de a construi alianțe public-private și colaborarea multi-părți interesate în sectorul energetic.”

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Dat fiind că WEF este o organizație globală care asumat își propune, prin intermediul membrilor ei, să modeleze agendele globale, regionale și industriale ale lumii, am adresat Nuclearelectrica mai multe întrebări prin care doream să aflăm mai multe despre accesiunea companiei la această organizație: cum au ajuns acolo, de ce, ce fac în cadrul WEF și ce presupune asta, într-un sens mai larg pentru statul român, ca acționar majoritar al societății. Niciun răspuns nu a venit, la mai mult de două săptămâni de la trimiterea chestionarului, în condițiile în care experiențele anterioare cu reprezentanții acestei companii au arătat că, de obicei, sunt prompti în a trimite răspunsuri către presă, în general, și către publicația noastră, în particular.

Prezentăm aici toate întrebările trimise Nuclearelectrica care au rămas fără răspuns.

Pornind de la anunțul de aici: https://www.nuclearelectrica.ro/2021/10/20/snn-prima-companie-romaneasca-care-se-alatura-forumului-economic-mondial-world-economic-forum-wef/,

Vă rugăm să ne precizați:

  1. Ați fost invitați să vă alăturați WEF sau ați solicitat să….? În oricare dintre cazuri, cât au durat procedurile? Se plătește o cotizație pentru parteneriatul cu WEF?
  2. Ce beneficii, dar la obiect, vă rugăm, aduce Nuclearelectrica parteneriatul cu/aderarea la WEF? Este vorba de expertiza din partea experților în energie nucleară ai Forumului, este vorba de consultanță pe proiect/e, lobby pe lângă anumite instituții/companii? Există obligații derivate din acest parteneriat, de fiecare parte?
  3. A desemnat WEF un reprezentant al său pentru Nuclearelectrica? Dacă da, cine este și ce face, mai exact? Invers, Nuclearelectrica are un reprezentant la WEF? Cine este și ce face?
  4. Este, în opinia Nuclearelectrica, aderența la WEF un factor pozitiv, în sensul că, acum, Nuclearelectrica are mai mari șanse să obțină finanțare de la instituții de finanțare care sunt deja membri ai WEF și să intre în parteneriate pe domeniu cu societăți din domeniul nuclearului care sunt deja membre?
  5. Cităm din Roberto Bocca, șeful Platformei pentru Modelarea Viitorului Energiei, Materialelor și Infrastructurii la Forumul Economic Mondial: „suntem încântați că SN Nuclearelectrica SA se alătură platformei Energie, Materiale și Infrastructură a Forumului, care lucrează la abordarea problemelor critice care modelează sistemul energetic global. Fiind prima companie din România, parteneriatul reflectă o oportunitate de a construi alianțe public-private și colaborarea multi-părți interesate în sectorul energetic.” Care sunt acele „probleme critice ale sistemului energetic global” și cu ce poate contribui Nuclearelectrica la „modelarea” acestora?
  1. Cităm, din nou, din anunțul NCL: „Forumul Economic Mondial este Organizația Internațională pentru Cooperare Public-Privată. Forumul implică cei mai importanți lideri politici, de afaceri, culturali și alți lideri ai societății în modelarea agendelor globale, regionale și industriale”. Dat fiind ca WEF este format din cei mai importanți lideri politici și de afaceri ai lumii, care modelează agenda globală, regională și industrială a lumii, Nuclearelectrica, prin parteneriatul cu Forumul, ce devine, pentru România? Din cunoștințele dvs., mai sunt companii românești în tratative de a deveni partenere cu WEF?

Forumul Economic Mondial este o organizație înființată în anii ’70, avându-l ca fondator pe germanul Klaus Schwab. Are sediul în Elveția, la Davos. În descrierea de pe site-ul propriu, se prezintă ca ”independentă, imparțială și nelegată de anumite interese speciale. Vrem să demonstrăm abilități antreprenoriale în interesul publicului global în timp ce păstrăm cele mai înalte standarde de guvernanță” .

Aici puteți citi despre „unicitatea” asumată a Organizației. Membri îi sunt, aproape fără excepție, cele mai mari companii din lume, pe diferite domenii, colegii universitare renumite, proeminenți lideri politici din toată lumea. Îi puteți găsi pe toți aici.

De la începutul pandemiei COVID 19, Forumul a ajuns constant în atenția unei părți a presei din întreaga lume, a unor anumiți oameni politici și în nenumărate discuții în social media ca fiind arhitectul „Great Reset” – o suită de măsuri luate de elitele lumii pentru a o transforma pe un cu totul alt calapod, până la sfârșitul acestui deceniu (2030).

Viziunea schimbării a fost, într-adevăr, asumată de Forum, însă, prin vocea președintelui Schwab, s-ar referi la altceva, anume la transformarea actualului model uman de dezvoltare – preponderent capitalist – la unul denumit „capitalism participativ”, care ar presupune ca marile corporații și firmele mari să împartă echitabil cu societatea beneficiile creșterii economice.

„Lumea întreagă poate ieși mai bună din această criză, dacă acționăm rapid și decisive… Pentru a atinge rezultate mai bune, lumea trebuie să lucreze în consonanță și cu fermitate pentru a reface toate aspectele societăților și economiilor noastre, de la educație la contractual social și la condițiile de muncă. Fiecare țară, de la Statele Unite la China, trebuie să participe, și fiecare industrie, de la petrol și gaz la big tech, trebuie să fie transformată. Pe scurt, ne trebuie un Great Reset al capitalismului”, spunea, în iunie 2020, Klaus Schwab.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: