Nuclearelectrica, partenerul companiei americane NuScale în proiectul de construire în România de reactoare nucleare mici (SMR), spune că crede cu tărie în necesitatea implementării tehnologiilor SMR în România, chiar dacă în Statele Unite primul proiect nuclear de mici dimensiuni a fost anulat, după ce costurile au crescut cu peste 50%.
„În calitate de acționar în cadrul companiei de proiect pentru dezvoltarea proiectului SMR în România și viitor operator al centralei SMR, ne reafirmăm angajamentul de a sprijini implementarea în România a unui proiect SMR aliniat obiectivelor de securitate energetică ale României și aliniat cu strategia de decarbonizare și înlocuire treptată a centralelor pe cărbune cu SMR. Ne menținem încrederea în tehnologiile reactoarelor modulare mici și credem cu tărie în necesitatea implementării în acest deceniu a tehnologiilor SMR avansate, complementare reactoarelor la scară largă”, arată un mesaj transmis de Nuclearelectrica.
Compania de stat afirmă că aceste tehnologii sunt capabile să contribuie la îndeplinirea obiectivele țărilor și să aducă multiple beneficii socio-economice. Mai mult, Nuclearelectrica susține că SMR-urile pot ajuta la menținerea forței de muncă și la crearea a numeroase locuri de muncă în zonele în care industria locală se baza în mod tradițional pe combustibili fosili. În plus, SMR-urile pot stimula dezvoltarea huburilor industriale și pot contribui la decarbonizarea acestora, potrivit companiei.
Amintim că compania NuScale Power și o agenție a statului Utah din SUA au anunţat miercuri că au convenit să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei.
Compania americană NuScale şi-a propus să construiască la Doiceşti, în România, prima centrală electrică din Europa care să funcţioneze cu reactoare modulare mici (SMR).
Oficialii NuScale, dezvoltatorul și proprietarul american al tehnologiei mini-reactoarelor nucleare modulare (SMR) cu care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas vor să construiască o centrală cu putere instalată de 462 MW la Doicești, încercau chiar în această primăvară să alunge îngrijorările publicului local cu privire la ideea că România ar urma să fie prima țară în care va funcționa efectiv tehnologia, spunând că aceasta va fi testată mai întâi în SUA, după cum relata Profit.ro.
Acum, acest proiect a fost anulat. NuScale transmite acum că speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina. Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA.
“România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea”, a transmis și Ministerul Energiei.