Nuclearelectrica, partenerul NuScale, după eșecul din SUA al reactoarelor nucleare mici: Credem cu tărie în necesitatea implementării tehnologiilor SMR în România

Nuclearelectrica 2 Sursa foto: nuclearelectrica.ro

Nuclearelectrica, partenerul companiei americane NuScale în proiectul de construire în România de reactoare nucleare mici (SMR), spune că crede cu tărie în necesitatea implementării tehnologiilor SMR în România, chiar dacă în Statele Unite primul proiect nuclear de mici dimensiuni a fost anulat, după ce costurile au crescut cu peste 50%.

„În calitate de acționar în cadrul companiei de proiect pentru dezvoltarea proiectului SMR în România și viitor operator al centralei SMR, ne reafirmăm angajamentul de a sprijini implementarea în România a unui proiect SMR aliniat obiectivelor de securitate energetică ale României și aliniat cu strategia de decarbonizare și înlocuire treptată a centralelor pe cărbune cu SMR. Ne menținem încrederea în tehnologiile reactoarelor modulare mici și credem cu tărie în necesitatea implementării în acest deceniu a tehnologiilor SMR avansate, complementare reactoarelor la scară largă”, arată un mesaj transmis de Nuclearelectrica.

Compania de stat afirmă că aceste tehnologii sunt capabile să contribuie la îndeplinirea obiectivele țărilor și să aducă multiple beneficii socio-economice. Mai mult, Nuclearelectrica susține că SMR-urile pot ajuta la menținerea forței de muncă și la crearea a numeroase locuri de muncă în zonele în care industria locală se baza în mod tradițional pe combustibili fosili. În plus, SMR-urile pot stimula dezvoltarea huburilor industriale și pot contribui la decarbonizarea acestora, potrivit companiei.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Amintim că compania NuScale Power și o agenție a statului Utah din SUA au anunţat miercuri că au convenit să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei.

Compania americană NuScale şi-a propus să construiască la Doiceşti, în România, prima centrală electrică din Europa care să funcţioneze cu reactoare modulare mici (SMR).

Oficialii NuScale, dezvoltatorul și proprietarul american al tehnologiei mini-reactoarelor nucleare modulare (SMR) cu care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas vor să construiască o centrală cu putere instalată de 462 MW la Doicești, încercau chiar în această primăvară să alunge îngrijorările publicului local cu privire la ideea că România ar urma să fie prima țară în care va funcționa efectiv tehnologia, spunând că aceasta va fi testată mai întâi în SUA, după cum relata Profit.ro.

Acum, acest proiect a fost anulat. NuScale transmite acum că speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina. Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA. 

“România își menține încrederea în tehnologiile SMR, care sunt complementare tehnologiilor reactoarelor la scară largă în ceea ce privește modularitatea și flexibilitatea”, a transmis și Ministerul Energiei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

    • Marcelo a ! Mata “ siciolanu-nationalu” sunteti creierule nemului ! Pai Avesta tip de reactor “Mini” se produce de multa vreme si se utilizeaza la submarine sau vase port-avioane ! FARA accidente ! Costa mai Putin decat un mare realtor si cere conditii mai rezonabile : spatially mai nici, apa de racier mai Putin a….. Si per kW installat mai Putin pentru ca “reactorul propriuzis” seconstruieste – bloc, intre-o uzina. In USA – Acum – titular e cu Cory-n sus ! Politic dar si economic ! Asa ca nu luati in seams “mocturile yakeilor” !

  1. De parcă nu-i de ajuns ca suntem “cobaii” din toate punctele de vedere , ai occidentului, ei, au jefuit intreg mapamondul pentru luxul si bunăstarea lor, acum, noi românii si țara, nu numai ca am devenit “colonia și sclavii lor” clanurile politice din Romania, acceptată ordinele lor pentru testarea transformării țării într-un posibil “desert radioactiv”. Românii, chiar nu au dreptul să-și exercite voința asupra Viitorului țării lor ?, chiar au redevenit “iobagii interbelici” ?.

  2. Intoarceti-va la cocs.Este mai ieftin si diferenta poate va va ajunge sa nu mai furati.

  3. Păi cercetările la tehnologia nucleară a reactoarelor cu fuziune e destul de avansată în mai multe centre de cercetare (China, Franța,USA ) și noi tot după tehnologie veche și care nu a dat rezultate umblam?!😂

  4. Hidrocentrale nu mai aveți voie să construiți, panouri solare pe casele oamenilor, nu, reactoare nucleare, da

  5. Sa-ti dai seama cat sunt de bune trebuie sa ne uitam unde se construiesc: Romania, Kazastan, Polonia si inca o tara din est. Nu Anglia, nu Franta, nu Japonia. Am ajuns teren de incercare.

  6. Sa ne dam seama cat sunt de bune trebuie sa ne uitam unde se construiesc: Romania, Kazastan, Polonia si inca o tara din est. Nu Anglia, nu Franta, nu Japonia. Am ajuns teren de incercare.

  7. Asta ne mai lipsea dupa expunerile de la Cernobil…In Germania si astazi carnea de porc mistret este interzisa consumului datorita radiatilor crescute din sol iar ,,nemtul” nostru aproba asemenea instalatii care vor afecta mediul si sanatatea.

  8. Ticăloșii care conduc România vor accepta orice le propune partenerul strategic!
    Experimental sa fie,noi suntem dornici.
    De ce nu le luam după ce le verifica americanii cum funcționează la ei acasă?

  9. Daca sunt prea mari costurile nu se justifica aceste reactoare.Daca americanii din Utah nu au aprobat au avut ei motive intemeiate.

  10. Alta, hotie tpic romaneasca, vor cere marire in Aga, guvernul nu da, se vor judeca.Vom platii despagubiri si la revedere reactoare.

  11. Hidrocentralele sunt domeniul care merita investitii si daca tot este moda centralelor nucleare ( desi ele nu sunt chiar verzi cum se zice ) , domnilor vremelnici guvernanti, insistati pe grupurile 3 si 4 de la Cernavoda pentru ca sistemul CANDU este bun si sigur, iar apa grea ( moderator si fluid de racire ) pentru ele/ grupurile 3-4/ este deja produsa si stocata ! pentru necunoscatori …apa grea este o apa ca toate apele …putin mai grea ca are in formula un izotop al hidrogenului ce contine un neutron in plus fata de apa obisnuita doar…. ca se obtine printr-un proces special , destul de periculos( utilizeaza hidrogenul sulfurat gazos presurizat extrem de nociv si otravitor ) si energofag cat cuprinde !

  12. Din moment ce în America a fost un eșec, atunci pentru ce se mai promovează un asemenea proiect ineficient în România? Am ajuns sa fim cobaii occidentalilor, ai nemernicilor de americani care vor să facă experimente pe riscul romanilor, și cu complicitatea totală a pupincuriștii care iau mită și se lasă mituiti. România este o țară foarte frumoasă, bogată, însă din păcate este condusă de niște marionete care executa ordinele venite din occident.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.