România rămâne câmp de testare pentru reactoarele nucleare mici. Primul proiect nuclear de mici dimensiuni din SUA a fost anulat, după ce costurile au crescut cu peste 50%: NuScale pune capăt proiectului din Utah. Controversele NuScale în SUA

NuScale SMR centrale nucleare mici Sursa foto: NuScale

Compania NuScale Power și o agenție a statului Utah din SUA au anunţat miercuri că au convenit să pună capăt proiectului de reactor modular de mici dimensiuni al companiei. Compania americană şi-a propus să construiască la Doiceşti, în România, prima centrală electrică din Europa care să funcţioneze cu reactoare modulare mici (SMR). Oficialii NuScale, dezvoltatorul și proprietarul american al tehnologiei mini-reactoarelor nucleare modulare (SMR) cu care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas vor să construiască o centrală cu putere instalată de 462 MW la Doicești, încercau chiar în această primăvară să alunge îngrijorările publicului local cu privire la ideea că România ar urma să fie prima țară în care va funcționa efectiv tehnologia, spunând că aceasta va fi testată mai întâi în SUA, după cum relata Profit.ro. Acum, acest proiect a fost anulat. NuScale transmite acum că speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina. Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA. 

UPDATE Reacția Ministerului Energiei din România, după anunțul eșecului din SUA AICI

Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) și NuScale Power Corporation (NuScale) au anunțat astăzi că au convenit de comun acord să pună capăt proiectului Carbon Free Power Project (CFPP).

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

“În ciuda eforturilor semnificative depuse de ambele părți pentru a avansa CFPP, pare puțin probabil ca proiectul să aibă o subscripție suficientă pentru a continua spre implementare. Prin urmare, UAMPS și NuScale au stabilit de comun acord că încheierea proiectului este cea mai prudentă decizie pentru ambele părți”, au transmis companiile.

UAMPS este o agenție interlocală a statului Utah, înființată în 1980, fiind o entitate de servicii energetice bazate pe proiecte. NuScale Power Corporation (NYSE: SMR) este principalul furnizor din industrie de tehnologie nucleară  a reactorului modular mic (SMR). Este primul și singurul SMR al cărui proiect a fost certificat de către Comisia de reglementare nucleară din SUA, conform NuScale. Înființată în 2007, NuScale are sediul central în Portland, Ore.

“Prin munca noastră cu UAMPS și prin parteneriatul nostru cu Departamentul de Energie al SUA, am avansat NuScale Power Modules până la punctul în care utilitățile, guvernele și industriile se pot baza pe o tehnologie dovedită de reactor modular mic (SMR), care are aprobarea de reglementare și este în producție activă. Munca noastră cu CFPP din ultimii zece ani a făcut ca tehnologia NuScale să avanseze până la stadiul de implementare comercială; atingerea acestei etape reprezintă un succes extraordinar pe care vom continua să îl dezvoltăm cu viitorii clienți”, a susținut John Hopkins, președinte și director executiv al NuScale. “NuScale va continua să colaboreze cu ceilalți clienți interni și internaționali pentru a aduce tehnologia noastră SMR americană pe piață și pentru a crește baza de producție nucleară din SUA, creând locuri de muncă în întreaga țară”, a adăugat acesta.

“Această decizie este foarte dezamăgitoare, având în vedere anii de muncă grea de pionierat depusă în CFPP de către UAMPS, CFPP LLC, NuScale, Departamentul de Energie al SUA și comunitățile membre ale UAMPS care au preluat rolul de lider pentru a lansa CFPP”, a declarat directorul executiv și directorul general al UAMPS, Mason Baker. “Cu toate acestea, această decizie este cea mai bună cale de urmat pentru membrii UAMPS care participă la CFPP și a face ceea ce este mai bine pentru aceste comunități membre va fi întotdeauna lumina călăuzitoare în astfel de decizii.Am învățat multe lecții neprețuite în timpul dezvoltării CFPP pe care le vom continua în activitatea de dezvoltare viitoare pentru a satisface viitoarele nevoi energetice ale comunităților membre ale UAMPS”, a transmis Baker.  Baker a concluzionat: “Lucrăm îndeaproape cu NuScale și cu Departamentul de Energie al SUA la următorii pași pentru a încheia proiectul.”

Proiectul din România

În mai 2022, ministrul Energiei Virgil Popescu a anunțat că primul mini-reactor nuclear din România, dezvoltat de compania americană NuScale, va fi instalat pe amplasamentul fostei termocentrale Doicești din județul Dâmbovița. Amplasamentul a fost identificat “în urma unui studiu aprofundat” realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de USTDA pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea reactoarelor modulare mici în România.

Nuclearelectrica, NuScale Power, E-INFRA, Nova Power & Gas, Fluor Enterprises și Samsung C&T Corporation au semnat în 13 iunie 2023 un Memorandum de Înțelegere pentru a colabora în implementarea centralelor electrice NuScale VOYGR în Europa Centrală și de Est și în România.

Proiectul a stârnit critici:

Greenpeace reacționează la proiectul reactoarelor nucleare mici propuse la Doicești: Amplasarea e discutabilă, există riscuri, proiectul necesită costuri imense

Oficialii NuScale, dezvoltatorul și proprietarul american al tehnologiei mini-reactoarelor nucleare modulare (SMR) cu care Nuclearelectrica și Nova Power&Gas vor să construiască o centrală cu putere instalată de 462 MW la Doicești, au încercat să alunge îngrijorările publicului local cu privire la ideea că România ar urma să fie prima țară în care va funcționa efectiv tehnologia, cu subtextul că, astfel, va fi folosită drept ″poligon de testare″ pentru reactoarele NuScale, conform Profit.ro. ″Proiectul din România nu va fi primul. Nu veți fi primii″, a declarat vicepreședintele pentru vânzări al NuScale, Chuck Goodnight, răspunzând unei întrebări din partea unui studenților, la inaugurarea oficială a simulatorului de cameră de comandă pentru o astfel de centrală de la Facultatea de Energetică din cadrul Universității Politehnice București. La eveniment au mai participat premierul Nicolae Ciucă, ministrul Energiei Virgil Popescu, șeful Nuclearelectrica Cosmin Ghiță, CEO-ul NuScale John Hopkins și ambasadorul SUA la București, Kathleen Kavalec.

România, câmp de teste, alături de Kazahstan, Polonia și Ucraina. Avertismentele criticilor cu privire la energia nucleară lângă un război

Potrivit Reuters, John Hopkins, preşedintele şi directorul general al NuScale, a declarat că societatea va continua să lucreze cu ceilalţi clienţi interni şi internaţionali pentru a aduce pe piaţă tehnologia americană a reactoarelor modulare mici (SMR) şi pentru a creşte bazele de producţie nucleară din SUA, conform News.ro. NuScale speră să construiască SMR-uri în România, Kazahstan, Polonia şi Ucraina.

Criticii au avertizat că preluarea de către Rusia a centralei nucleare Zaporojie din Ucraina – împreună cu bombardamentele repetate în apropierea acesteia, întreruperile de energie electrică şi pericolele pentru resursele de răcire cu apă ale centralei – înseamnă că reactoarele, care pot elibera materiale toxice şi radioactive în caz de dezastre, nu ar trebui construite în regiune, menţionează Reuters.

În SUA, în 2020, Departamentul Energiei a aprobat 1,35 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani pentru proiectul de centrală Carbon Free Power Project (CFPP), sub rezerva alocărilor din partea Congresului. NuScale a primit aproximativ 600 de milioane de dolari de la acest departament începând din 2014 pentru a sprijini proiectarea, acordarea licenţelor şi amplasarea proiectului. NuScale plănuia să dezvolte proiectul cu şase reactoare de 462 de megawaţi împreună cu Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) şi să îl lanseze în 2030, dar mai multe oraşe s-au retras din proiect pe măsură ce costurile au crescut.

Se aştepta ca centrala NuScale din Utah să fie primul SMR care să obţină o licenţă de construcţie din partea Comisiei de Reglementare Nucleară (NRC) din SUA. Dar NuScale a declarat că pare puţin probabil ca proiectul să aibă suficienţi clienţi pentru a continua implementarea lui. NuScale a anunţat în ianuarie că preţul ţintă pentru energia produsă de centrală este de 89 de dolari pe megawatt oră, cu 53% mai mult decât estimarea anterioară de 58 de dolari pe MWh, ceea ce a ridicat îngrijorări cu privire la disponibilitatea clienţilor de a plăti.

Centralele nucleare americane existente, care sunt mai mari, furnizează aproape jumătate din energia generată în SUA, practic fără emisii de carbon. SMR-urile sunt menite să se potrivească unor noi aplicaţii, cum ar fi înlocuirea centralelor pe cărbune închise şi amplasarea lor în comunităţi îndepărtate. Susţinătorii spun că sunt mai sigure decât reactoarele actuale, dar criticii obiectează că SMR-urile produc în continuare deşeuri nucleare periculoase.

Până în prezent, doar proiectul SMR al NuScale a fost aprobat de NRC.

Banii publici americani pentru NuScale au fost acordaţi prin intermediul unui vehicul de finanţare necompetitiv care a fost acordat înainte de legile privind energia şi clima adoptate în timpul administraţiei Biden, scrie Reuters.

Costuri în creștere

Conform Bloomberg, criticii au avertizat că costurile pentru proiectul NuScale erau în creștere. Relatarea face referire la declarația companiei din 2021 că va livra energie pentru 58 de dolari pe megawatt-oră, dar această cifră a sărit cu 53%, ajungând la 89 de dolari, potrivit unui raport al Institutului pentru Economie Energetică și Analiză Financiară. Energia nucleară a cunoscut o revenire recentă, deoarece intensificarea schimbărilor climatice sporește atractivitatea acestei surse de energie fără emisii de carbon. Dar costurile majore implicate de construirea de noi centrale au reprezentat un obstacol pentru industrie. Proiectul Vogtle al Southern Co. este aproape finalizat și va fi primul reactor nou construit în SUA în ultimele decenii – dar a depășit bugetul cu miliarde de dolari. Una dintre promisiunile reactoarelor mai mici este că acestea ar fi trebuit să fie mai ușor de construit, ceea ce ar fi limitat depășirile de costuri.

Viabilitatea NuScale, pusă la îndoială

O analiză a Iceberg Research din octombrie pune la îndoială viabilitatea proiectelor Nuscale.

Iceberg a susținut că NuScale a vândut 24 de reactoare unui “client fals”. Aceasta făcea referire la un contract pe care NuScale l-a anunțat în octombrie pentru a furniza Standard Power 1.848 MWe de energie furnizată de 24 de SMR-uri pentru a alimenta două centre de date din SUA. Iceberg preconizează că Standard Power nu va putea susține contractul. NuScale a declarat că acuzațiile Iceberg sunt “pline de afirmații speculative care nu au nicio bază reală și demonstrează o înțelegere limitată a reactoarelor nucleare modulare de mici dimensiuni (SMR) și a industriei energiei nucleare”, potrivit neimagazine.com.

Iceberg afirmă într-o declarație de renunțare la răspundere: “Cercetările și rapoartele noastre exprimă opiniile noastre, pe care le-am bazat pe informații publice disponibile în general, cercetări pe teren, deducții și deducții prin intermediul procesului nostru de diligență și analiză. În măsura în care putem și credem, toate informațiile conținute în acest document sunt corecte și fiabile și au fost obținute din surse publice pe care le considerăm corecte.”

Articolul integral al Iceberg AICI

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Un articol biased, rusine jurnalistului.
    Proiectul din Utah a fost anulat dupa ce costurile au crescut foarte mult, din articolul vostru nu se intelege asta… ci ati lasat sa se inteleaga ca ar fi alte probleme la mijloc. Rusine.

  2. Situatia sta in felul urmator: RO are TOATE capacitatile necesare sa se autofinanteze si sa produca ORICE, chiar si energie electrica.
    Cine e de acord cu mine zic ca e cu capul pe umeri

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.