„Pâinea deschide orice gură!”. Pentru unii e doar o vorbă plină de înțelepciune spusă, cândva, de un poet polonez. Pentru alţii însă, se dovedește a fi și un izvor de inspiraţie pentru începe o afacere de succes în domeniul panificației.
Valentina Ion a absolvit Cibernetica şi lucrează de mai bine de 18 ani în domeniul Securităţii Informaţiei. A ajuns la nivelul de expert și are o carieră strălucită în IT. Cu toate acestea, în timpul liber, a deschis o brutărie care a ajuns să numere 25 de angajaţi şi încasări de 1,5 milioane de euro pe an.
Undeva în zona de sud a Capitalei, aproape de cheiul Dâmboviţei, antreprenorul şi colegii ei prepară pâini, după reţete culese din toate colţurile lumii, din Maroc şi până în Uzbekistan.
„Ştim că vrem să facem ceva diferit de ce există deja pe piaţă şi eu studiam reţetele din diverse culturi de pe mapamond, aşa că ideea ne-a venit destul de natural”, spune antreprenorul, pentru Economedia.
Drumul de la hobby, la afacere

Valentina a început să gătească pâine mai mult din joacă și din curiozitatea de a experimenta diferite ingrediente. Dar, primele rezultate nu au fost, tocmai, promiţătoare.
Antreprenorul mărturiseşte: „Prima mea pâine a fost probabil şi cea mai rea pâine pe care am gustat-o vreodată. Luasem o reţetă de pe Internet şi mi se păruse că am făcut chiar o treabă decentă până când am gustat-o. Acest eşec m-a intrigat şi astfel am ajuns să fac zeci şi sute de pâini ca să înţeleg de fiecare dată puţin mai bine aluatul”.
În bucătăria de acasă, încet, dar sigur, au apărut și primele reușite. Valentina a prins curaj şi a luat decizia să transforme pasiunea pentru pâine într-o afacere, în timpul liber.
Valentina Ion a explicat: „M-a interesat dintotdeauna chimia din spatele mâncării și modul în care putem să ne folosim de diverse procese pentru a manipula anumite ingrediente simple cum este făina, astfel încât să obținem gusturi interesante. Astfel, de-a lungul anilor și după un număr de pâini experimentate acasă, am decis că este timpul pentru o brutărie”.
Start-up cu bani europeni

În anul 2018, Valentina a obţinut finanţare prin programul Start-Up Nation şi a înfiinţat brandul „Grain Trip”. A început afacerea cu o investiţie de 100.000 de euro, într-un spaţiu pe care l-a găsit liber, în sectorul 4 al Capitalei. Banii i-a folosit pentru amenajarea spațiului, achiziția de utilaje și de materii prime.
Valentina Ion a explicat: „Primii ani au fost cu totul o provocare. Am plecat la drum cu resurse extrem de limitate şi mă refer aici atât la resursele financiare, cât şi un număr foarte mic de angajaţi. De asemenea, faptul că nu suntem localizaţi în zona de nord, unde business-urile care se poziţionează aşa cum ne doream noi, au făcut ca lucrurile să avanseze destul de greoi la început”.
Chiar şi aşa, după numai un an, antreprenorul avea deja 9 angajaţi şi încasări de 300.000 de euro din vânzarea aceastui aliment de bază.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
Ingredientele de calitate, reţeta succesului
A mizat pe inovaţie. Pâini din războaie, de la curţile regale sau făcute din greşeală, toate au servit ca sursă de inspiraţie.
Valentina Ion a explicat: „În ceea ce privește strategia de a atrage și mai ales reține clienți, strategia noastră nu s-a modificat prea mult de atunci, până acum. Ne-am concentrat mereu pe calitatea produselor şi am crezut cu tărie că un produs bun vorbeşte despre tine mult mai mult decât o poţi face tu sau orice influencer. Este o strategie la care ţinem. Îmbunătăţim mereu produsele și creăm produse noi care să ne poarte semnătura şi de care să fim mândri”.
Cea mai mare provocare care avea să apară s-a dovedit a fi creșterea cheltuielilor de funcționare, de la un an, la altul.
Impredictibilitatea fiscală, cea mai mare problemă
În perioade grele, cum a fost pandemia, brutăria a continuat să funcţioneze. Dar scumpirea repetată a energiei electrice, a gazului natural, dar şi a făinii, i-a dat peste cap toate socotelile.
Valentina Ion a explicat: „Ne-a afectat într-o măsură destul de mare, prețul făinii a explodat în perioada aceea și din păcate nu a mai coborât niciodată, căci așa se întâmplă în astfel de momente. A fost în schimb o oportunitate să ne uităm la anumite procese și să le eficientizăm, astfel încât să putem menține un nivel decent al costurilor, fără să umblăm la calitatea produselor”.
Pentru a rezista pe piaţă, antreprenorul a luat decizia ca pe lângă pâine să producă şi alte produse de patiserie, printre care croissante şi biscuiţi, dar şi să comercializeze brânzeturi, uleiuri şi borcane cu zacuscă.
De exemplu, o ciabatta costă 14 lei, o pâine Gallego de 500 g., 19 lei, iar una cu secară şi grâu, de 1 kg., 45 de lei.
Valentina Ion a precizat: „Este un rău necesar să creşti preţurile atunci când costurile îţi cresc. Cea mai mare problemă nu o reprezintă nici măcar creşterea preţurilor, ci impredictibilitatea fiscală, normele date cu aplicare de pe o zi pe alta şi faptul că nu poţi face un plan adecvat pentru un termen mediu, cu atât mai puţin pe termen lung”.
Creşterea numărului de clienţi, principalul obiectiv

În cei șapte ani de activitate, chiar dacă afacerea a crescut de peste patru ori, Valentina nu a renunţat la serviciul din IT. Timpul alocat profesiei de bază nu mai e însă la fel de mare cum era odinioară.
Acum, cel mai mult timp îl alocă brutăriei și are planuri mari.
Valentina Ion a explicat: „Coacem zilnic zeci de produse, de la pâini, produse de patiserie, quiche-uri. Avem în schimb un portofoliu de câteva sute bune de produse şi reţetele evoluează continuu, pe măsură ce le îmbunătăţim. Ne dorim să facem din ce în ce mai multe produse care să ne reprezinte cu adevărat, să avem vreme să cercetăm şi experimentăm, iar cei care ne trec pragul să găsească mereu ceva nou şi interesant în brutăria noastră”.
Anreprenorul le recomandă celor care vor să deschidă o brutărie să perseverenți, creativi și, mai ales, originali.
Valentina Ion a conchis: „ Să aibă răbdare și să nu asculte pe nimeni care le spune că ce vor ei să facă nu este posibil, fezabil financiar sau orice altceva. Şi noi am auzit de nenumărate ori că ne va fi imposibil să avem o brutărie 100% cu maia, care să nu folosească niciun gram de drojdie, unde să se facă totul de la zero, dar iată-ne tot aici, după mai bine de şapte ani”.
„Grain Trip Bakery SRL” a obținut un profit de peste 360.000 euro în anul 2023, potrivit celor mai recente statistici disponibile la Registrul Comerțului.