Discriminarea persoanelor lesbiene, homosexuale, bisexuale și transsexuale implică costuri de aproape 2% din creșterea economică anuală pentru statele Europei de Est, a declarat marți o organizație care reunește zeci de companii globale ce promovează includerea LGBT+, potrivit Rador, care citează Reuters.
Ungaria, Polonia, România și Ucraina pierd anual miliarde de dolari din cauza absenței drepturilor egale la locul de muncă pentru persoanele LGBT+ și din cauza unor costuri mai mari cu sănătatea legate de boli precum SIDA și depresia, arată un studiu al coaliției Open For Business (OFB).
Aceste state se confruntă totodată cu un „exod al creierelor” în ce privește muncitorii calificați și au probleme în a atrage investiții străine, susține organizația Open For Business, care e susținută de giganții tehnologici Google și Microsoft, băncile Barclays și Deutsche Bank, grupul de spirtoase Diageo și firmele de contabilitate PWC, EY și KPMG.
„Țările care sunt mai deschise (în termeni de drepturi LGBT+) sunt din punct de vedere financiar și economic, în general vorbind, într-un loc mult mai bun”, a declarat pentru Thomson Reuters Foundation principalul autor al raportului, George Perlov.
Nici una dintre țările menționate nu permite căsătoriile homosexuale, iar persoanele LGBT+ s-au confruntat cu atacuri fizice, ceea ce face dificil ca ele să-și trăiască viața la vedere, susține studiul citat. În Polonia, aproximativ 100 de municipalități au semnat declarații prin care se proclamă libere de „ideologia LGBT”, fapt care a făcut ca anul trecut UE să le suspende finanțarea. Comisarul european pentru egalitate, Helena Dalli, cea care a luat decizia, a declarat că combaterea discriminării împotriva persoanelor LGBT+ ar fi benefică din punct de vedere economic, nu numai din perspectiva egalității și echității. „Le-ar conferi companiilor care o adoptă și un avantaj competitiv în privința atragerii și menținerii talentelor”, a afirmat ea într-un comunicat.
Raportul, care a fost finanțat parțial de Google, a constatat și faptul că o majoritate a companiilor locale din cele patru țări susțin egalitatea și diversitatea LGBT+ la locul de muncă.
Traducere Rador: Andrei Suba