O companie afiliată celei din spatele TerraUSD anunță că îi va despăgubi pe unii utilizatori cu “puținul rămas” după prăbușirea monedei

terra usd Foto: pymnts.com

O afiliată a companiei aflate în spatele monedei stablecoin TerraUSD, care s-a prăbuşit săptămâna trecută, a declarat luni că şi-a cheltuit cea mai mare parte a rezervelor încercând să susţină corelaţia dintre monedă şi dolarul american, săptămâna trecută, şi că va folosi puţinul rămas pentru a-i despăgubi pe unii utilizatori care şi-au pierdut investiţiile, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres. Specialștii din piață estimează că există puţine speranţe ca utilizatorii să primească banii.

Prăbuşirea TerraUSD, săptămâna trecută, a dus la declinul generalizat al criptomonedelor, o scădere care a continuat luni.

Bitcoin, a pierdut câştigurile obţinute în weekend, pentru a fi tranzacţionată cu puţin sub 30.000 de dolari pe unitate.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Pieţele de criptomonede au fost zguduite de prăbuşirea spectaculoasă a TerraUSD, o aşa-numită monedă stablecoin, care şi-a pierdut corelaţia de 1:1 faţă de dolar.

TerraUSD era tranzacţionată luni, la ora 16:47 GMT (19: 47 ora României) în jur de 5 cenţi pe unitate, conform preţurilor CoinGecko.

Luna Foundation Guard (LFG), o organizaţie non-profit cu sediul în Singapore, concepută pentru a menţine preţul TerraUSD, a construit rezerve mari de criptomonede – inclusiv peste 80.000 de bitcoin – pentru a sprijini corelaţia cu moneda americană. Valoarea rezervelor a atins 4 miliarde de dolari pe 3 mai, potrivit datelor LFG.

Dar LFG a spus într-o serie de tweet-uri publicate luni că şi-a cheltuit cea mai mare parte din rezervele de bitcoin săptămâna trecută, într-o încercare eşuată de a susţine TerraUSD, pe măsură ce aceasta s-a prăbuşit.

Acum, a spus LFG, va folosi puţinele rezerve rămase pentru a-I despăgubi pe utilizatorii rămaşi de TerraUSD, începând cu cei mai mici deţinători, deşi încă nu a decis cea mai bună metodă prin care să facă acest lucru.

Monedele rămase în rezervă valorau luni puţin sub 90 de milioane de dolari, potrivit datelor LFG.

Deţinătorii monedei TerraUSD şi ai unui tokencorelat, luna, au pierdut împreună aproximativ 42 de miliarde de dolari în ultima săptămână, potrivit companiei de analiză blockchain Elliptic.

”Se pare că există puţine speranţe pentru cei care speră că unele dintre rezerve ar putea fi folosite pentru a-I despăgubi pe utilizatorii de monede stablecoin”, a declarat Tom Robinson, cercetător şef şi co-fondator la Elliptic.

Desigur că vom aştepta să vedem dacă LFG poate oferi dovezi pentru a susţine declaraţiile lor”.

Incidentul a atras o atenţie deosebită, inclusiv din partea autorităţilor de reglementare a sectorului financiar, asupra monedelor stablecoin şi asupra rolului pe care acestea îl joacă în sistemul cripto ca mijloc principal pentru mutarea banilor între criptomonede sau pentru convertirea soldurilor în numerar.

Guvernatorul Băncii Franţei, Francois Villeroy de Galhau, a declarat în cadrul unei conferinţe că activele cripto ar putea perturba sistemul financiar internaţional dacă nu vor fi reglementate şi făcute interoperabile într-un mod consecvent şi adecvat între jurisdicţii.

El a indicat monedele stablecoin, despre care a spus că sunt oarecum denumite greşit, ca fiind printre sursele de risc.

Vorbind separat, Fabio Panetta, membru al consiliului executiv al Băncii Centrale Europene, a declarat luni că monedele stablecoin sunt vulnerabile la rulări.

Tether, cea mai mare monedă stablecoin din lume, şi-a pierdut pentru scurt timp raportul de 1:1 pe 12 mai, înainte de a-şi reveni. Spre deosebire de TerraUSD, Tether este susţinută de rezerve în active tradiţionale, potrivit companiei sale de operare.

În aceeaşi zi, bitcoin a scăzut până la 25.400 dolari pe unitate, cel mai redus nivel din decembrie 2020, dar a revenit la 31.400 dolari pe unitate, duminică.

Ether, a doua cea mai valoroasă criptomonedă, a scăzut luni cu 6,1%, la aproximativ 2.000 de dolari pe unitate.

Autorităţile de reglementare din alte părţi sunt, de asemenea, preocupate. Rezerva Federală a SUA a avertizat săptămâna trecută că monedele stablecoin sunt vulnerabile la rulajele investitorilor, deoarece sunt susţinute de active care ar putea pierde valoare sau care pot deveni ilichide în perioadele de stres de pe piaţa financiară.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: