O companie românească lansează un serviciu de închirieri de vehicule electrice cu baterii interschimbabile. E o premieră în Europa, iar investiția depășește 1,5 milioane de euro

vehicul-electric_02

Brandul românesc Smart Balance anunță lansarea unui serviciu de închirieri de vehicule electrice cu baterii interschimbabile, despre care spune că e primul din Europa, sub brandul e-Mobility Rentals.

Pentru început, serviciul se va adresa companiilor, care vor avea la dispoziție sute de vehicule pentru livrarea comenzilor de mâncare, și apoi va fi disponibil și persoanelor fizice (car sharing și car rental).

Investiţia depăşeşte 1,5 milioane de euro.

Vehiculele electrice cu baterii detașabile sunt cvadricicluri cu două sau trei locuri. Acestea au două baterii care oferă o autonomie de până la 150 km.

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Când sunt descărcate, aceste baterii pot fi schimbate gratuit cu unele 100% încărcate, în una din cele 10 locații (Swap Stations) puse la dispoziție de Smart Balance în București.

În viitorul apropiat, compania românească e-Mobility Rentals are în plan diversificarea flotei de închiriere atât cu modele multiple de cvadricicluri, cât și cu modele de autoturisme electrice, ambele game cu baterii interschimbabile.

„Am creat un concept de închiriere care inițial a fost gândit ca un B2B, pentru a veni în ajutorul livratorilor de food delivery precum Takeaway, Glovo, UberEats, Tazz, etc., însă raza de utilizare productivă a acestui model de închiriere este benefică de asemenea și în interes personal, pentru persoane fizice. Cu aceste vehicule electrice, împreună cu facilitatea de schimbare baterii prin serviciul de charging swap stations (disponibil printr-o aplicație dezvoltată de Smart Balance), vreau să înlătur frica de utilizare a mașinilor electrice din cauza autonomiei (range anxiety).”, a declarat Pruna Cosmin, CEO e-Mobility Rentals.

Aceste Swap Station-uri vor ajuta oamenii să nu mai piardă timp cu încărcarea bateriei, întrucât acest lucru va putea fi făcut în mai puțin de un minut

„Ne-am orientat atât spre mașini electrice, cât și spre scutere electrice cu infrastructura de baterii marca CATL folosite de gigantul Tesla pentru o autonomie sporită a fiecărei baterii lithium. Atât mașinile, cât și scuterele pot fi folosite cu bateria universală care are o autonomie de 70 km pentru mașini și 100 km pentru scutere”, a precizat Pruna Cosmin.

Printre clienții e-Mobility Rentals pentru aceste vehicule electrice sunt companiile de food delivery din București, care vor peste 500 de astfel de vehicule electrice. În prezent, în România, au ajuns primele 100 de vehicule electrice și încă 200-300 de unități vor sosi până în primăvară.

Vehiculele electrice au două baterii CATL de 55 Ah, una cu plumb și alta cu litiu, fiecare oferind o autonomie de 80 de km. Acestea sunt amplasate în partea din spate, sub banchetă.

După ce prima baterie nu mai are energie, șoferul poate conecta mufa la cea de-a doua, pentru a avea încă 80 de km de autonomie. Dacă un livrator are nevoie de mai mult de două baterii pentru 24 de ore, care sunt incluse în rata lunară de închiriere, poate lua de la un swap station a 3-a baterie pentru care va plăti 10 lei.

Cât costă noile vehicule electrice

Primele 100 de cvadricicluri ajunse în România au un motor electric de 4 kw (5,5 CP) și pot fi conduse cu permis categoria B1 și de către tinerii de 16 ani. Un astfel de model costă în jur de 17.000 euro. Prin bonusul oferit prin Programul Rabla Plus, prețul scade la jumătate. Mașinile pot fi cumpărate în rate de companiile care fac livrări.

În viitorul apropiat, e-Mobility Rentals va face disponibilă pe piața din România, închirierea unor modele performante de vehicule electrice, care vor fi încadrate la clasa M1, Autoturisme. Aceste modele premium vor avea o autonomie de cca 300 km și vor putea rula cu viteze de până la 120 km/h, se mai arată într-un comunicat al companiei.

Scuterele electrice disponibile pentru închiriere au o autonomie de 100 de km și pot fi conduse cu permis categoria A (viteză maximă 80 de km/h) sau B (viteză maximă 45 km/h), în funcție de modelul ales. Până în luna martie, 100 de scutere electrice vor fi în flota de închirieri, pentru a facilita cererea din sezonul primăvară-toamnă.

Compania românească este prezentă și în Belgia, unde intenționează să lanseze serviciul de închirieri cu vehicule electrice cu baterii interschimbabile. Pe listă sunt și Grecia și Spania.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Eu văd a posibile 4 orientări în domeniul vehiculelor electrice:
    1) acumultori proprietari (neinterschimbabili)
    2) acumulatori interschimbabili
    3) baterii de unică folosinţă standrdizate
    4) vehicule electrice de unică folosinţă (mă refer mai ales la trotinete)

    Depinde de capacitatea bateriei, de costul bateriei faţă de vehicul şi de capacitatea de gestionare a deşeurilor

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.