O companie ungară va furniza gaz natural regiunii separatiste Transnistria din Republica Moldova, ca urmare a unei solicitări din partea ministrului rus al energiei, a afirmat vineri ministrul de externe ungar, Peter Szijjarto, transmit agențiile de știri Reuters şi MTI, citate de Agerpres.
Zeci de mii de locuitori ai Transnistriei, o fâşie de teritoriu condusă de separatişti pro-ruşi de-a lungul graniţei Republicii Moldova cu Ucraina, au căzut pradă unei crize energetice la 1 ianuarie, după expirarea acordului de tranzit pentru transporturile de gaz natural rus prin Ucraina.
Într-o conferinţă de presă difuzată pe pagina de Facebook a ministrului ungar de externe, acesta a spus că a fost abordat de viceprim-ministrul rus responsabil cu energia în legătură cu aprovizionarea cu gaz, menţionând că a discutat problema şi cu omologul său din Republica Moldova.
Szijjarto nu a precizat ce companie cu capital ungar va furniza gazul.
La sfârşitul lunii ianuarie, premierul RMoldova Dorin Recean a declarat că Uniunea Europeană va acorda 30 de milioane de euro (31,4 milioane de dolari) pentru achiziţia şi transportul de gaz natural către Transnistria, iar compania maghiară MOL intenţionează să semneze un contract cu Moldovagaz pentru furnizarea de gaz către această regiune. Mai devreme luna aceasta autorităţile separatiste din Transnistria au spus că regiunea a început să primească gaz în baza unui împrumut acordat de Moscova, precum şi că filiala MET Gas and Energy Marketing AG a grupului elveţian MET a semnat un acord pe termen scurt pentru furnizarea de gaz către Moldovagaz.
Într-o conferinţă de presă alături de secretarul general al Partidului Libertăţii din Austria (FPO), Christian Hafenecker, Peter Szijjarto a explicat vineri, în răspuns la o întrebare, că viceministrul rus l-a abordat cu câteva săptămâni în urmă, avertizând că în Transnistria riscă să se producă o criză umanitară, din cauza problemelor cu livrările de energie în toiul iernii.
“Am discutat cu mai multe companii de energie ungare şi cu ministrul de externe moldovean, rezultatul fiind că una dintre companii va livra gaz natural regiunii”, a afirmat Szijjarto, conform unui comunicat al ministerului său. “Am reuşit să prevenim o criză umanitară foarte gravă”.
Potrivit MTI, ministrul de externe ungar a mai declarat, în răspuns la remarci critice ale omoloagei sale germane Annalena Baerbock, că aceasta este “unul dintre cei mai angajaţi politicieni pro-război din Europa” şi a asigurat că Ungaria îşi va continua politica de a nu susţine nicio propunere pro-război.
“Considerăm extrem de periculoase toate propunerile ce ar putea obstrucţiona acordul SUA-Rusia aflat în pregătire. Considerăm de asemenea dăunătoare şi periculoase toate propunerile care se opun eforturilor de pace şi facem apel la toţi liberalii care se lamentează să se dea la o parte din calea negocierilor de pace”, a spus Szijjarto.
Totodată, “respingem vehement folosirea în continuare a banilor europeni pentru a finanţa războiul. Europa şi economia europeană au fost deja secătuite”, a mai afirmat şeful diplomaţiei ungare.