O nouă formă de putere: Miliardarii care au cumpărat publicații media

elon musk sursa foto: Facebook

Preluarea Twitter de către Elon Musk, în valoare de 44 de miliarde de dolari, este o „dezvoltare înfricoșătoare” a dorinței miliardarelor de a-și spori influența politică prin cumpărarea multor dintre cele mai mari și mai influente branduri media din lume, a avertizat un important analist britanic, citat de The Guardian.

Claire Enders, fondatoarea Enders Analysis, a declarat că bogații lumii au căutat de mult să cumpere ziare pentru a-și promova agendele.

„Este un alt semn că cei superbogați doresc să controleze activele care le oferă un nivel suplimentar de putere”, a spus ea. „Orice ar spune, acesta este motivul pentru care le cumpără.

Elon Musk/Twitter

Cel mai bogat om din lume a încheiat săptămâna trecută un acord pentru a cumpăra Twitter pentru 44 de miliarde de dolari, promiţând să stimuleze libertatea de exprimare şi democraţia în întreaga lume.

Jeff Bezos/Washington Post

Fondatorul Amazon și al doilea cel mai bogat om din lume (169 de miliarde de dolari în comparație cu cei 252 de miliarde de dolari ai lui Musk) a cumpărat Washington Post pentru 250 de milioane de dolari în 2013.

„Este ziarul din capitala celei mai importante țări din lume. Washington Post are un rol incredibil de important de jucat în această democrație. Nu există nicio îndoială în mintea mea despre asta”, a spus atunci Bezos.

În trei ani, ziarul și-a dublat traficul pe internet și a obținut profit.

„Știu că atunci când voi avea 90 de ani, va fi unul dintre lucrurile de care sunt cel mai mândru, că am acceptat Washington Post și i-am ajutat să treacă printr-o tranziție foarte grea”, a spus Bezos într-un interviu în 2018 .

Rupert Murdoch/Times, The Sunday Times, The Sun, Fox News, Wall Street Journal, New York Post

Rupert Murdoch este un om de afaceri american de origine australiană, care deține imperiul media News Corporation, al doilea mare conglomerat media din lume. Acesta a vândut cea mai mare parte a afacerilor de divertisment 21st Century Fox, dar a păstrat canalul de știri de dreapta Fox News.

Ultima poziție a baronilor media inițiali, Murdoch a preluat conducerea News, un mic ziar din Adelaide după moartea tatălui său în 1952. S-a extins la un portofoliu de ziare în toată Australia, înainte de a intra în Regatul Unit cu achiziția News of the World în 1969. În anii 1970 s-a mutat la New York, cumpărând active media începând cu New York Post.

În 2017, Murdoch a vândut cea mai mare parte a afacerilor de divertisment 21st Century Fox ale familiei sale către Walt Disney într-o tranzacție în valoare de 66 de miliarde de dolari, dar a păstrat ziarele și canalul de știri de dreapta din SUA Fox News.

Mark Zuckerberg/Facebook, Instagram, WhatsApp

Mark Zuckerberg speră să domine metaversul, despre care spune că este „următoarea frontieră”.
Zuckerberg a co-fondat Facebook în timp ce studia psihologia la Universitatea Harvard în 2004. În decurs de o lună, jumătate din populația de licență avea un profil. Acum, aproximativ 2,9 miliarde de oameni – mai mult de o treime din populația lumii – sunt înscriși.

Imperiul social al lui Zuckerberg se extinde dincolo de Facebook la Instagram (pe care l-a cumpărat în 2012) și WhatsApp (preluat în 2014).

La sfârșitul anului trecut, Facebook și-a schimbat numele în Meta pentru a reflecta ambițiile lui Zuckerberg de a domina „metaversul” – despre care el spune că este „următoarea frontieră”.

Zuckerberg, al 12-lea cel mai bogat om din lume, cu o avere de 78 de miliarde de dolari, controlează 58% din drepturile de vot ale acțiunilor Meta, oferindu-i efectiv controlul personal asupra tuturor celor trei platforme.

Platformele au fost acuzate că influențează știrile la care sunt expuși utilizatorii și au fost învinovățite că ar contribui la răspândirea dezinformării, în special în timpul pandemiei de coronavirus.

Familia Lebedevs/Novaya Gazeta, Evening Standard și The Independent

Oligarhul rus și fostul spion KGB Alexander Lebedev este co-proprietar al ziarului rus de investigații Novaya Gazeta. În 2009, a cumpărat Standard cu 1 lire sterline, iar anul următor a cumpărat Independent cu 1 lire sterline. Titlurile sunt conduse de fiul său, Evgeny, iar familia a investit peste 100 de milioane de lire sterline în afaceri. Evgeny a vândut recent participații la ziare, dar rămâne cel mai mare acționar unic al acestora.

Un consorțiu miliardar/The Economist

Familia miliardarului italian Agnelli a plătit 287 de milioane de lire sterline pentru a-și majora pachetul de acțiuni la Economist la 43,4% în 2015, când Pearson și-a vândut acțiunile după ce a vândut Financial Times. Ceilalți acționari sunt formați din mai multe familii ultrabogate: Cadbury (ciocolată), Rothschild (bănci) și Schroder (bănci).

Patrick Drahi/Libération și L’Express

Miliardarul franco-israelian de telecomunicații deține participații la ziarul francez Libération și revista L’Express prin intermediul companiei sale Altice. Anul trecut a cumpărat acțiuni de18% la BT, stârnind speculații cu privire la o potențială ofertă de preluare.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.