O organizație raportează abuzuri grave la fermele de blană din România

Șinșilă Sursa foto: Pixabay

Într-un subsol insalubru, șinșilele crescute pentru a aproviziona industria modei cu blănurile lor mușcă sârma cuștilor înghesuite una peste alta până la tavan, fără lumină naturală, în timp ce puii lor să căznesc să meargă pe podeaua din plasă de sârmă, scrie Associated Press, potrivit Rador.

Această scenă surprinsă pe film se numără printre descoperirile făcute de o investigație sub acoperire cu privire la condițiile din fermele de șinșile din România, realizată anul trecut de organizația pentru bunăstarea animalelor Humane Society International (HSI).

HSI a declarat că a descoperit practici crude și, consideră ea, ilegale, și a făcut apel la premierul român Nicolae Ciucă să interzică deplin fermele de blană în țara est-europeană.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

HSI i-a înmânat miercuri în mod formal lui Ciucă constatările sale – consultate în exclusivitate de The Associated Press -, îndemnându-l să „oprească această suferință atroce în numele modei”.

Investigatorii HSI, care au examinat 11 ferme de șinșile de pe tot cuprinsul României, au declarat că unii crescători le-au spus că omoară animalele rupându-le gâtul – o practică ce contravine dreptului UE, care stabilește metodele permise pentru uciderea șinșilelor.

Șinșilele sunt o specie extrem de sociabilă de rozătoare, originară din America de Sud, și sunt prețuite pentru blana lor moale și mătăsoasă.

„Această anchetă aduce probe șocante privind privațiunile pe care le suferă în România aceste animale, în folosul industriei blănurilor”, a declarat Andreea Roseti, directoarea pentru România a HSI. „O asemenea cruzime face de rușine România, iar noi sperăm că investigația noastră marchează începutul sfârșitului industriei blănurilor de aici.”

Un fermier e acuzat că i-a arătat unui investigator HSI o cameră de gazare improvizată – o metodă groaznică de a ucide, dar permisă de legislația UE -, care a fost construită „folosindu-se o oală sub presiune”. HSI afirmă de asemenea că femelele sunt ținute aproape permanent gravide, iar pentru a nu se putea apăra dacă nu vor să se împerecheze sunt forțate să poarte un „guler sau manșon rigid la gât”. Drept răspuns la investigație, un grup de parlamentari români a depus luni un proiect de lege care prevede interzicerea creșterii ori uciderii animalelor exclusiv pentru blana lor. El a fost semnat de cinci parlamentari de la Partidul Național Liberal de centru-dreapta.

Este un imbold pentru România, membru UE din 2007, pentru a „se conforma legislației UE” și a se alătura celorlalte state membre care au adoptat deja interdicții similare, au declarat parlamentarii.

Gheorghe Pecingina, deputatul care a inițiat proiectul, a declarat pentru The Associated Press că e important ca această practică „crudă” să fie oprită acum, întrucât șinșilele „sunt omorâte prin metode barbare” în România.

Biroul premierului Ciucă și Asociația Producătorilor Români de Piele și Blană nu au răspuns pe moment solicitării AP de a comenta.

Săptămâna trecută parlamentul leton a votat amendarea legislației pentru a interzice fermele de blană, Letonia devenind astfel al 15-lea stat dintre cele 27 ale UE care desființează această industrie.

„Nu există nici o posibilitate prin care viața animalelor sau orice legat de aceste animale să poată fi acceptabil în crescătoriile pentru blană”, a declarat Roseti. „Aceste animale sunt crescute doar pentru blana lor, care e folosită în modă […] acesta nu e un motiv pentru a le ține în acele condiții și pentru a le ucide.”

„Europa Fără Blană”, o inițiativă cetățenească europeană [instrumentul formal prin care cetățenii UE își pot exercita dreptul de inițiativă legislativă – n.trad.] susținută de zeci de organizații pentru bunăstarea animalelor și înregistrată [aprobată – n.trad.] în martie de Comisia Europeană, a lansat o petiție care cere interzicerea la nivelul întregii UE a fermelor de blană și a comerțului cu produse din blană pe piața comună. Până acum a strâns 377.000 de semnături.

„Aceasta e șansa României de a fi de partea corectă a istoriei”, a declarat Roseti.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.