Fuziunile transfrontaliere între băncile din Europa ar trebui să fie la fel de uşor de realizat ca şi fuziunile din interiorul fiecărei ţări europene, a afirmat Francois Villeroy de Galhau, membru în Consiliul guvernatorilor BCE, transmite agenția Reuters, citată de Agerpres.
Deşi Uniunea Europeană a centralizat reglementarea şi supervizarea bancară, pieţele bancare respectă în general regulile la nivel naţional.
“Ar fi de de dorit, logic şi normal ca fuziunile transfrontaliere în cadrul uniunii monetare să fie la fel de simple şi accesibile ca o fuziune (în interiorul aceleiaşi ţări)”, a declarat Villeroy, care este şi guvernatorul Băncii Centrale a Franţei.
Acesta a adăugat că actualele reglementări permit consolidările dar unele reguli din ţara gazdă privind lichidităţile şi capitalul pentru subsidiare sunt uneori excesive.
Luna aceasta, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a făcut un apel pentru o mai mare consolidare în sectorul bancar, chiar dacă aceasta ar însemna că Societe Generale va fi preluată de o altă mare bancă europeană. Comentariile lui Macron au îmbunătăţit cotaţia acţiunilor Societe Generale dar au fost criticate de principalul sindicat de la grupul bancar francez.
Ulterior, şeful SocGen, Slawomir Krupa, a declarat că este puţin probabil să se realizeze fuziuni transfrontaliere între bănci europene: “Astăzi, în Europa, aceste fuziuni sunt extrem de improbabile din mai multe motive, primul ţinând de reglementare: există nişte cerinţe semnificative de capital care sunt legate de mărimea instituţiilor bancare”.
Slawomir Krupa nu a dorit să comenteze declaraţiile lui Macron dar a adăugat că lipsa unei uniuni bancare europene, scoasă în evidenţă şi de actualele restricţii impuse pentru circulaţia transfrontalieră a lichidităţii, face astfel de fuziuni foarte dificile.