Oficialii europeni au încercat să dea dovadă de calm, după ce preşedintele SUA, Donald Trump, a ameninţat că va impune tarife vamale de 50% la importurile din blocul comunitar, un anunţ care a dus la prăbuşirea burselor pe ambele maluri ale Atlanticului, pe fondul îngrijorărilor că un război comercial va perturba cea mai importantă relaţie comercială şi de investiţii din lume, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Cu câteva ore înainte de o întâlnire programată între negociatorii de la Washington şi Bruxelles, cu privire la paşii următori spre un acord, Trump a criticat Uniunea Europeană pentru că “este foarte dificil să se negocieze cu ea” şi că “discuţiile noastre cu ei nu duc nicăieri”.

“În aceste condiţii, recomand impunerea unor taxe vamale de 50% împotriva UE, începând cu 1 iunie”, a scris Trump pe reţeaua de socializare Truth Social.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

În replică, oficialii europeni au încercat să dea dovadă de reţinere şi de hotărâre de a continua discuţiile, mai mulţi dintre ei utilizând cuvântul “calm” pentru a descrie de ce are nevoie blocul comunitar, care se confruntă cu posibilitatea perturbării legăturilor comerciale cu cel mai important partener comercial al său.

“Toate astea fac parte din procesul de negociere. Ne vom uita cu calm la propuneri şi vom răspunde robust şi ferm”, a spus premierul olandez Dick Schoof.

Vicepremierul irlandez, Simon Harris, a precizat că negocierile rămân principala preocupare a UE şi a Irlandei. “Avem nevoie de un dialog substanţial, calm, potolit şi comprehensiv cu SUA”, a spus Harris.

Ministrul francez al Comerţului, Laurent Saint-Martin, a scris şi el într-o postare pe X că “ne menţinem aceeaşi linie: de-escaladare, dar suntem gata să răspundem”.

Simone Tagliapietra, senior fellow la think-tankul Bruegel, a calificat anunţul lui Trump drept “un duş rece pentru Bruxelles, chiar dacă există în continuare speranţa ca asta e o nouă tactică de negociere destinată să pună presiune asupra negocierilor”.

Brad Setser, fost oficial în cadrul Trezoreriei americane, şi care acum lucrează la Council on Foreign Relations, spune că următoarea mutare a UE ar putea fi aceea de a reacţiona dacă Trump îşi pune în practică ameninţarea.

UE a pregătit tarife la bunuri americane în valoare de 21 de miliarde de euro, ca răspuns la tarifele lui Trump la metale, dar a suspendat implementarea lor până la mijlocul lunii iulie. Este posibil ca implementarea să fie accelerată, în eventualitatea eşecului negocierilor.

De asemenea, blocul comunitar pregăteşte alte tarife în valoare de 95 de miliarde de euro la o listă de produse americane, în eventualitatea eşecului negocierilor. Acele măsuri vor viza bunuri industriale, inclusiv avioanele Boeing, autoturismele produse în SUA şi bourbon.