Statul american Ohio vrea să transforme Google în „serviciu public”

google

Statul american Ohio vrea ca Google, acuzat din ce în ce mai des de abuz de poziție dominantă, să fie declarat serviciu public și să fie supus acelorași reglementări valabile pentru companiile de electricitate sau de căi ferate, scrie Le Figaro.

Dave Yost, procurorul general al acestui stat din Midwest, a lansat marți o procedură judiciară fără precedent pentru ca Google să fie supus acelorași reguli ca serviciile publice. „Google își folosește dominația căutărilor pe Internet pentru a orienta locuitorii din Ohio spre propriile sale produse. Este discriminatoriu și anti-competitiv”, a declarat el, citat într-un comunicat.

„Atunci când deții căi ferate sau rețele de electricitate sau antene de telecomunicații trebuie să tratezi utilizatorii în același fel și să te asiguri că toată lumea are acces la serviciul în discuție”. Procurorul a dat ca exemplu căutarea de bilete de avion: „Dacă rezultatele îndreaptă o persoană spre serviciul Google Flights, această persoană nu mai vede ofertele concurenților precum Orbitz și Travelocity”.

Grupul californian a replicat că acuzațiile sunt lipsite de fundament și că se va apăra în fața justiției.

Ohio este unul dintre zecile de state americane care au lansat anchete împotriva Google pentru infracțiuni în domeniul concurenței.

Luni, Autoritatea franceză pentru concurență a impus Google o amendă de 220 de milioane de euro pentru practicile pe piața publicității online și a cerut angajamente în favoarea unor reforme care, dacă vor fi implementate, ar urma să aibă o anvergură mondială. Autoritatea fusese sesizată de trei grupuri de presă: Le Figaro, care ulterior s-a retras din procedură, belgienii Rossel și gigantul mondial al mediei News Corp, controlat de miliardarul Rupert Murdoch.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *