Regatul Țărilor de Jos – Olanda, una dintre cele mai bogate țări din Europa și din lume, estimează o penurie de alimente, peste războiul din Ucraina (Rusia și Ucraina sunt cei mai mari exportatori de cereale și îngrășăminte din UE) suprapunându-se o secetă extremă.
Asociația fermierilor, ZLTO, se teme că lipsa ploii din această primăvară ar putea duce la scăderea recoltei și la o penurie de alimente, relatează postul de televiziune NOS, citată de Euractiv.
Ucraina este responsabilă pentru o treime din producția mondială de cereale, iar exporturile au scăzut din cauza războiului Rusiei în Ucraina.
Fermierii olandezi au fost nevoiți să-și asume muncă suplimentară pentru a ține pasul cu producția, dar lipsa ploii a făcut dificilă germinarea semințelor.
„Nu putem scoate plantele în ghivece și semănate sau să le ținem în viață la începutul anului”, a spus Janus Scheepers, membru al consiliului ZLTO, relatează NOS.
Marți (3 mai), consiliul de apă din Delta Brabantse a implementat o interdicție de colectare a apei din șanțuri, pâraie și canale din cauza secetei – care, dacă va continua, va duce la penurie de alimente, precum și la moartea animalelor și a plantelor. „Dacă nu încep să crească acum, vom avea mult mai puține cereale în Țările de Jos. Și în toată Europa, pentru că seceta este destul de extinsă”, a spus Scheepers.
ZLTO reprezintă 12.000 de fermieri și horticultori din Zeeland, Noord-Brabant și Zuid-Gelderland.