Photon Energy Engineering România SRL, filiala românească a Grupului Photon Energy NV, anunță finalizarea și conectarea la rețea trei centrale fotovoltaice lângă Calafat, în județul Dolj din România. Capacitatea de producție combinată a noilor instalații este de 6,0 MWp, potrivit unui comunicat de presă.
Compania transmite că electricitatea generată va fi vândută pe piața de energie pe bază comercială, fără niciun sprijin guvernamental sau contract de achiziție de energie cu un contractor de energie.
Compania se așteaptă ca centralele să genereze venituri de 1,4 milioane de euro pe baza prețurilor la termen actuale pentru energia electrică de bază în România în următoarele 12 luni.
„Centralele electrice din Calafat marchează un alt pas important în eforturile noastre de a pune în funcțiune primul lot de opt centrale electrice cu o capacitate totală de 31,5 MWp în România, pentru care am încheiat recent finanțarea proiectului. În același timp, suntem încântați că am crescut portofoliul nostru de IPP peste pragul de 100 MWp”, a declarat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group.
Situate în apropiere de Calafat, în județul Dolj din România, centralele electrice se întind pe 10,2 hectare de teren viran și sunt echipate cu aproximativ 10.800 de panouri solare. Centralele electrice de la Calafat sunt deținute și operate de o societate cu scop special deținută integral de Photon Energy Group.
Portofoliul IPP al companiei include în prezent 92 de centrale solare, cu o capacitate de producție combinată de 103,6 MWp. În prezent, o capacitate totală de peste 87 MWp vinde energie electrică curată direct pe piața de energie.
Compania dezvoltă în prezent proiecte fotovoltaice solare la scară utilitară cu o capacitate combinată de peste 930 MWp în Australia și pe piețele sale cheie din Europa Centrală și de Est, inclusiv peste 235 MWp în România, din care o capacitate totală de 19,5 MWp urmează să fie pusă în funcțiune în lunile următoare. Restul proiectelor românești din portofoliul de dezvoltare a proiectelor companiei sunt așteptate să fie construite și puse în funcțiune în cursul anilor 2023 și 2024, ceea ce face ca piața românească să contribuie semnificativ la obiectivul companiei de a extinde capacitatea globală de producție de energie electrică a portofoliului său IPP.