Compania olandeză Photon Energy a anunțat joi că a finalizat și a conectat la rețea prima sa centrală fotovoltaică românească din municipiul Șiria. Centrala are o capacitate de 5,7 MWp.
Modulele solare bifaciale montate pe dispozitive de urmărire cu o singură axă vor livra anual în jur de 8,7 GWh de energie regenerabilă rețelei administrate de Enel E-Distribuție Banat. Energia electrică generată de centrală va fi vândută pe piața de energie pe bază de comerciant, fără niciun sprijin sau acord de achiziție a energiei cu un furnizor de energie.
Compania se așteaptă ca centrala să genereze venituri de 1,4 milioane euro pe baza prețurilor anticipate curente pentru sarcina de bază a energiei electrice din România în următoarele 12 luni.
„Suntem foarte bucuroși să punem în funcțiune prima noastră centrală electrică din România, una dintre piețele noastre cheie din ECE, susținând creșterea unui flux recurent de venituri din generarea de energie electrică curată”, a declarat Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group. „Centrala marchează un alt pas important în eforturile noastre de a crește portofoliul nostru IPP, reprezentând în același timp o adevărată piatră de hotar pentru Photon Energy pe piața de energie regenerabilă din România, unde intenționăm să punem în funcțiune o capacitate suplimentară de aproximativ 26 MWp, extinzând portofoliul nostru IPP la peste 120 MWp în următoarele luni.”
Situată în apropiere de Șiria, în județul Arad din România, centrala electrică se întinde pe 9,3 hectare de teren nedezvoltat și este dotată cu aproximativ 10.600 de panouri solare. Centrala este deținută și operată de Siria Solar S.R.L., o companie cu destinație specială deținută în totalitate de Photon Energy Group.
Portofoliul IPP al Companiei include acum 89 de centrale solare, cu o capacitate de generare combinată de 97,6 MWp. În prezent, o capacitate totală de peste 80 MWp vinde energie electrică curată fără subvenții direct pe piața de energie.
Compania dezvoltă în prezent proiecte solare fotovoltaice la scară de utilitate cu o capacitate combinată de peste 912 MWp în Australia și pe piețele sale cheie din ECE, inclusiv peste 220 MWp în România, dintre care o capacitate de 25,8 MWp urmează să fie pusă în funcțiune în lunile următoare. Celelalte proiecte românești aflate în curs de dezvoltare sunt de așteptat să fie construite și puse în funcțiune în 2023 și 2024.