Austriecii de la OMV Petrom anunță că plănuiesc să investească 11 miliarde de euro în sectorul energetic din România, până în 2030, o treime din acești bani fiind destinați oportunităților cu emisii de carbon reduse și zero. Compania vrea să ajungă la emisii zero până în 2050.
OMV Petrom a anunțat marți Strategia 2030, care reflectă planurile de creștere ale companiei și angajamentul său față de tranziția energetică.
Christina Verchere, Director General Executiv al OMV Petrom, afirmă: „Astăzi anunțăm Strategia noastră 2030, care va transforma OMV Petrom într-o companie energetică integrată, cu emisii reduse de carbon, aducând valoare tuturor părților noastre interesate. Pentru a realiza acest lucru, vom investi 11 miliarde euro până în 2030, cel mai mare plan de investiții private în sectorul energetic din România, peste 35% fiind destinate oportunităților cu emisii de carbon reduse și zero.
Ambiția OMV Petrom este de a atinge neutralitatea din punct de vedere al emisiilor de carbon din operațiuni până în 2050. Compania va acționa în trei domenii-cheie: decarbonizarea operațiunilor curente, extinderea afacerilor în domeniul gazelor naturale cu emisii mai reduse de carbon, urmărirea oportunităților de afaceri cu emisii de carbon reduse și zero.
Ponderea gazului natural în mixul de producție de hidrocarburi al companiei va crește până la aproximativ 70%, ținând cont de rolul esențial al gazelor naturale de combustibil de tranziție în mixul energetic din România.
Creșterea producției proprii de gaze va sprijini, de asemenea, eforturile de decarbonizare ale țării, dat fiind că gazul poate înlocui cărbunele în generarea de energie electrică și poate permite integrarea capacităților de energie din surse regenerabile.
OMV Petrom va investi în producția de energie din surse regenerabile și de biocombustibili. Compania va pune în funcțiune mai mult de 1 GW de capacitate de energie din surse regenerabile în România până în 2030. De asemenea, compania intenționează să depășească 15% biocombustibil din producția totală de combustibil în 2030, cu 150 mii tone pe an etanol celulozic din paie și 450 mii tone pe an de combustibil durabil pentru aviație și motorină din surse regenerabile.
Va fi dezvoltată o infrastructura de mobilitate cu emisii reduse de carbon, cu peste 500 de puncte de alimentare cu combustibili alternativi. Aceasta include cea mai mare rețea pentru vehicule electrice din regiunea operațională a OMV Petrom până în 2030, precum și mobilitatea GNL și investițiile GNC.
În a doua jumătate a deceniului, compania va intensifica investițiile pentru a profita de oportunitățile în captarea și stocarea carbonului, precum și în hidrogen, care se anticipează a avea o contribuție semnificativă la decarbonizarea țării.
Ca atare, portofoliul companiei va fi extins pentru a include cinci noi activități cu emisii de carbon reduse și zero, care, împreună, vor reprezenta aproximativ 35% din valoarea cumulată a investițiilor până în 2030 și aproximativ 15% din EBIT CCA excluzând elementele speciale în 2030.
Când vor ieși primele gaze din Marea Neagră
OMV Petrom afirmă că dezvoltarea Neptun Deep este cel mai important proiect strategic al companiei. Sub rezerva deciziei finale de investiție în 2022/2023, prima producție de gaze e așteptată aproximativ patru ani mai târziu.
Estimarea actuală a companiei în ceea ce privește resursele recuperabile este de aproximativ 50 miliarde metri cubi, iar valoarea investițiilor este de așteptat să fie mai mica de 2 miliarde euro. Producția la platou este estimată la aproximativ 70 mii barili echivalent țiței pe zi net pentru OMV Petrom.
Proiectele în blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria și în blocul II offshore din Georgia sunt, de asemenea, așteptate să progreseze, în timp ce va continua explorarea regiunii extinse a Mării Negre.
Strategia 2030 a OMV Petrom arată o creștere a dividendului de bază pe acțiune cu 5% – 10% pe an în medie până în 2030. Într-un mediu de piață favorabil și la discreția conducerii, ar putea fi distribuite și dividende speciale, cu condiția ca planurile de investiții să fie finanțate. Dividendele totale sunt estimate să reprezinte aproximativ 40% din fluxurile de trezorerie din activitățile de exploatare ale companiei din 2022-2030 în scenariul de bază privind prețurile.