OMV Petrom a încheiat primul semestru al acestui an cu un profit net în creştere cu 374%, la 4,646 miliarde de lei, comparativ cu rezultatul net de 980 milioane lei consemnat în perioada similară a anului trecut, conform datelor financiare remise Bursei de Valori Bucureşti, transmite Agerpres.
Valoarea veniturilor din vânzări consolidate s-a ridicat la 25,581 miliarde lei în prima jumătate a acestui an, în creştere cu 153% comparativ cu primul semestru din 2021, susţinută în principal de preţuri mai mari ale mărfurilor şi de volume mai mari aferente vânzărilor de produse petroliere şi electricitate.
Vânzările din segmentul Rafinare şi Marketing au reprezentat 55% din totalul vânzărilor consolidate, iar cele din segmentul Gaze şi Energie au reprezentat 44%. Vânzările din segmentul Explorare şi Producţie au reprezentat numai 0,1% după vânzarea filialelor din Kazahstan în T2/21.
Vânzările Downstream Oil au reprezentat 77% din totalul vânzărilor consolidate, vânzările Downstream Gas au reprezentat 21%, iar cele din Upstream 1% (vânzarile din Upstream fiind, în mare parte, vânzări în interiorul Grupului, nu catre terţi).
“Rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost în sumă de 5.901 milioane lei, semnificativ mai mare comparativ cu valoarea de 1.504 milioane lei din 1-6/21 datorită contribuţiei mai mari a tuturor segmentelor de business, ca urmare a creşterii preţurilor din segmentul Explorare şi Producţie, a marjelor de rafinare semnificativ mai mari din segmentul Rafinare şi Marketing, precum şi a marjelor solide la gazele naturale din înmagazinare şi din tranzacţiile cu terţii în segmentul Gaze şi Energie. Rezultatul reflectă, de asemenea, achiziţii în creştere atât în ceea ce priveşte volumele, cât şi preţurile pentru toate produsele, şi o impozitare mai mare în Explorare şi Producţie”, se precizează în documentul citat.
Capitalurile proprii au crescut la 36,908 miliarde lei la 30 iunie 2022, comparativ cu 34,214 miliarde lei la 31 decembrie 2021, în principal ca urmare a profitului net generat care a fost parţial contrabalansat de dividendele distribuite pentru anul financiar 2021. Indicatorul total capitaluri proprii la total active al Grupului a fost de 67% la 30 iunie 2022, uşor mai mic faţă de 68% la 31 decembrie 2021.
Datoriile totale la 30 iunie 2022 au crescut cu 2,585 miliarde lei comparativ cu 31 decembrie 2021.
Potrivit companiei, creşterea datoriilor pe termen scurt a fost generată în mare parte de datorii financiare mai mari în legătură cu instrumentele derivate, de datorii comerciale mai ridicate determinate de achiziţii mai mari, de provizioane mai ridicate şi de datorii mai mari cu impozitul pe profit. Această creştere a fost parţial compensată de scăderea datoriilor pe termen lung în principal ca urmare a revizuirii provizioanelor privind obligaţiile cu dezafectarea şi restaurarea în mare parte ca o consecinţă a creşterii ratei nete de actualizare.
În primele şase luni ale acestui an, OMV Petrom a realizat investiţii de 1,389 miliarde lei, cu 15% mai mari faţă de perioada similară a anului trecut, în principal direcţionate către investiţiile din Explorare şi Producâie în valoare de 1,022 miliarde lei. Investiţiile din Rafinare şi Marketing au fost în valoare de 261 milioane lei, în timp ce investiţiile din Gaze şi Energie au fost de 92 milioane lei.
OMV Petrom estimează investiții de 4 miliarde lei pentru acest an
Grupul OMV Petrom estimează investiţii în valoare de circa 4 miliarde de lei pentru acest an, în funcţie de climatul investiţional, suma fiind în creştere faţă de cele 2,8 miliarde de lei investite anul trecut, potrivit rezultatelor financiare pentru primul semestru al anului, transmise joi Bursei de la Bucureşti.
„Ne aşteptăm să generăm un flux de trezorerie extins după plata dividendelor pozitiv (2021: 3 miliarde de lei). Randament pentru acţionari atractiv: un dividend de bază de 0,0341 lei/acţiune (cu 10% mai mare faţă anul precedent) a fost plătit începând din iunie şi un dividend special de 0,0450 lei/acţiune a fost aprobat de către AGOA şi va fi plătit începând din septembrie”, conform raportului transmis BVB.
În ceea ce priveşte cererea de produse petroliere în comerţul cu amănuntul, OMV Petrom preconizează că aceasta va fi relativ stabilă în 2022, însă cererea de gaze naturale şi electricitate va fi mai mică decât în 2021.
Pentru 2022, OMV Petrom preconizează ca preţul mediu al ţiţeiului Brent va fi în creştere la peste 100 de dolari/bbl, faţă de estimarea anterioară, în jur de 95 USD/bbl şi de 71 USD/bbl în 2021.
Grupul precizează, în context, că întreruperile în fluxurile de mărfuri ruseşti/dinspre Rusia spre Europa ar putea determina creşteri suplimentare ale preţurilor energiei în Europa care, după o fază de stabilizare la un nivel ridicat, au crescut din nou spre sfârşitul celui de-al doilea trimestru din 2022.
Grupul OMV Petrom avea 7.839 angajaţi la sfârşitul lunii iunie, în scădere cu 10% faţă de iunie 2021.