OMV Petrom cumpără o participație în EIT Inno Energy

OMV

OMV Petrom, cel mai mare grup de petrol și gaze din Romania, a anunțat miercuri că, împreună cu compania sa mamă, OMV din Austria, a achiziționat o participație nespecificată în EIT InnoEnergy, investitor în energie durabilă susținut de UE.

Intrarea în acționariatul InnoEnergy permite OMV Petrom să acceseze noi tehnologii și proiecte de inovare, precum și informații de piață în timp real, care îl vor ajuta să atingă emisii nete zero până în 2050, a precizat grupul român într-o postare pe o rețea de socializare.

Valoarea participației de capital a OMV și OMV Petrom în InnoEnergy nu a fost dezvăluită.

EIT InnoEnergy va utiliza veniturile obținute din participarea OMV și OMV Petrom, precum și a companiei de investiții ACB, cu sediul în Țările de Jos, pentru a crește fluxul de noi tranzacții, pentru a sprijini creșterea celor 200 de companii din portofoliul său actual și pentru a-și accelera expansiunea în SUA, a declarat Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT), organismul UE care sprijină InnoEnergy.

„Includerea acestor trei acționari este încă o dovadă de încredere în capacitatea InnoEnergy de a accelera tranziția energetică durabilă și de a atinge obiectivele de reindustrializare ale Europei. Investitorii industriali găsesc noi căi pentru propria accelerare și contribuție la tranziția energetică. Angajamentul OMV și OMV Petrom față de zero net este o busolă pentru mulți dintre colegii lor”, a declarat Marcin Wasilewski, CEO at EIT InnoEnergy Central Europe.

Noii investitori se alătură celor 35 de acționari existenți activi în sectoarele industrial, financiar, de formare și digital, inclusiv creditorul olandez ING, compania franceză de utilități Engie și producătorul auto german Volkswagen Group.

Înființată în 2010 ca o inițiativă a EIT, InnoEnergy funcționează ca un motor de inovare pentru energia durabilă. De la înființarea sa, investitorul în energie durabilă a analizat peste 7 000 de întreprinderi nou-înființate, a lansat pe piață peste 300 de produse și a supravegheat depunerea a peste 370 de brevete de către întreprinderile din portofoliul său. Anul trecut, InnoEnergy a realizat cu succes un plasament privat în valoare de peste 140 de milioane de euro (153,2 milioane de dolari).

În aprilie, OMV Petrom a declarat că va testa o instalație inovatoare de captare și utilizare a carbonului la rafinăria sa Petrobrazi pe o perioadă de patru luni, începând de luna trecută.

OMV Petrom a raportat un profit net de 1,399 miliarde de lei (308,1 milioane de dolari/281,6 milioane de euro) pentru primul trimestru din 2024, în scădere cu 6% față de aceeași perioadă a anului trecut.