OMV Petrom: Profitul din al doilea trimestru a fost afectat negativ de reducerea plafoanelor la energie și gaze, aplicate din luna aprilie, și de întreruperea planificată a centralei electrice pe gaze de la Brazi

OMV Petrom Petrobrazi Sursa foto: OMV Petrom

Grupul austriac de petrol și gaze OMV a declarat marți că modificările legislative din Europa de Est vor afecta câștigurile din al doilea trimestru în sectorul său energetic, în timp ce divizia sa de produse chimice a fost afectată de efectele negative ale stocurilor, transmite Reuters.

Modificările legislative care au intrat în vigoare în aprilie și o întrerupere planificată a centralei electrice Brazi din România vor avea un impact negativ semnificativ asupra rezultatului operațional curat al OMV în trimestrul aprilie-iunie, a declarat OMV într-o actualizare comercială transmisă și Bursei de la București. Un rezultat operațional curat se bazează pe costul curent de aprovizionare și exclude elementele excepționale și câștigurile și pierderile pe termen scurt din deținerea stocurilor de energie.

În luna martie, guvernul de la București a adoptat o ordonanță prin care a redus plafoanele de preț la energie și gaze. Astfel, a fost scăzută valoarea de tranzacţionare prin Mecanismul de achiziţie centralizată de la  450 de lei/MWh la 400 de lei/MWh și a mai stabilit producătorii să vândă gaze cu maxim 120 lei/MWh, în perioada 1 aprilie 2024 – 31 martie 2025.

La jumătatea lunii martie, producătorii din România puteau vinde gaze naturale la prețul maxim de 150 lei/MWh. Până atunci, însă, prețul pe piața liberă scăzuse sub acest plafon. Totuși, producătorii au vândut la prețul maxim permis, pentru că asta le putea asigura un profit mai mare. Astfel, plafonul ținut artificial în sus prin schema de plafonare a statului a ținut și prețurile ridicate.

OMV, care va raporta rezultatele complete ale celui de-al doilea trimestru pe 31 iulie, a declarat că efectele stocurilor vor avea un impact negativ de două cifre medii de milioane de euro pentru divizia sa chimică în această perioadă, comparativ cu primele trei luni din 2024.

“În general, acesta a fost un trimestru mixt pentru grup. Producția mai mică, pierderile din stocuri, marjele de rafinare mai mici și efectele mentenanței au fost compensate de prețurile mai mari la hidrocarburi, de marjele mai bune de comercializare a produselor chimice și a combustibililor”, au scris analiștii de la Erste Group Research într-o notă.

Acțiunile firmei cu sediul la Viena au scăzut cu 1,4% în primele ședințe de tranzacționare.

Prețurile medii ale energiei au continuat să crească în al doilea trimestru, a declarat OMV, prețul mediu realizat al țițeiului crescând cu 2,5% față de cele trei luni anterioare, la 81,5 dolari pe baril, iar cel al gazelor naturale a crescut cu 5,9%, la 23,2 euro pe MWh.

Luna trecută, OMV și-a majorat estimările privind profitul și fluxul de numerar pentru 2030, citând un mediu de piață mai favorabil pentru petrol, gaze naturale și marjele de rafinare.