OPEC se va confrunta cu o cerere slabă pentru ţiţeiul său în prima jumătate a anului 2024

sonda petrol titei sursa pexels sursa foto: Pexels

OPEC se confruntă cu o slăbire a cererii pentru ţiţeiul său în prima jumătate a anului 2024, în timp ce cota sa pe piaţa globală coboară la cel mai redus nivel de după pandemia de Covid-19, ca urmare a reducerilor producţiei şi a ieşirii Angolei din organizaţie, conform calculelor Reuters şi prognozelor analiştilor, transmite Reuters, citat de News.ro.

Tendinţa înseamnă că grupul va avea dificultăţi să atenueze măsurile de reducere a producţiei, dacă nu se va accelera cererea globală de petrol sau dacă OPEC nu va fi dispusă să accepte preţuri mai mici ale petrolului.

Angola a declarat în această lună că părăseşte Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) din ianuarie 2024, după ieşirile Ecuadorului în 2020, Qatarului în 2019 şi Indoneziei în 2016.

Plecarea Angolei va lăsa grupul cu 12 membri şi va duce producţia la sub 27 de milioane de barili pe zi (bpd) – mai puţin de 27% din oferta globală totală de 102 milioane de barili pe zi.

Ultima dată când cota de piaţă a OPEC a scăzut la 27% a fost în timpul pandemiei din 2020, când cererea globală a scăzut cu 15-20%.

Cererea globală şi-a revenit de atunci la niveluri record, ceea ce înseamnă că OPEC a pierdut cotă de piaţă în faţa rivalilor.

OPEC nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Grupul a produs aproximativ jumătate din ţiţeiul global în anii 1970, înainte de apariţia surselor de aprovizionare non-OPEC, cum ar fi din Marea Nordului.

În ultimele decenii, ponderea OPEC s-a situat între 30% şi 40%, dar creşterea record a producţiei unor rivali precum SUA a erodat constant această pondere în ultimii ani.

În noiembrie 2023, producţia de ţiţei a OPEC a reprezentat 27,4% din piaţa totală, în scădere de la 32-33% în 2017-2018, potrivit cifrelor din rapoartele lunare ale grupului.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: