Operatorii de turism așteptă să se dea drumul voucherelor de vacanță în formatul redus până la final de aprilie

pensiune, romania, bran, turism, vacanta Sursa foto: Unsplash Lucian B

Operatorii de turism așteptă să se dea drumul voucherelor de vacanță în formatul redus, până la final de aprilie, iar unii au prelungit programul ”Înscrieri timpurii”, a declarat prim-vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Adrian Voican, citat de Agerpres. Acesta a mai susținut că voucherele de vacanţă au susţinut mult turismul românesc,

“Voucherele de vacanţă au susţinut mult turismul românesc în toţi aceşti ani. Noi am lucrat la acest proiect de prin 2006. În 2009 s-a aplicat pentru prima oară, cu suişuri, cu coborâşuri (…), cu promisiune în 2024, că le vom avea până la final de 2026. La final de an 2024 s-a uitat şi s-a revenit. S-a creat o formulă redusă cu 800 de lei în loc de 1.600 de lei, dar chestia asta (…) vedem că e o piatră extrem de greu de scos de foarte mulţi înţelepţi după ce a aruncat-o cineva acolo, ca atare n-am avut norme de aplicare şi orice încercare am făcut – vreo şapte variante cum s-ar putea aplica chestia asta – s-a dovedit că la un moment dat eşua ca funcţionalitate. Până la urmă am adunat mai multe ministere – ministerul nostru, al Economiei şi Turismului, Ministerul de Finanţe, al Muncii, şi reprezentanţi ai ANAT şi ai FIHR – şi a ieşit o formă de compromis. (…) Suntem în transparenţă decizională. Asta durează 10 zile, cred că au trecut vreo şapte. Deci, undeva săptămâna asta trebuie să vedem forma finală. Au mai fost câteva feedback-uri, o să vedem cum se ţine cont de ele, dar totuşi să le deblocăm, că până la urmă te întrebi dacă vrei să funcţioneze sau nu, dar un compromis trebuie să faci, că nu poţi să tragi plapuma pe toţi copiii dacă plapuma e mai mică decât e nevoie. Sperăm că vor trece, bugetul există”, a spus Voican, într-o conferinţă de presă organizată la Baia Mare.

Adrian Voican este de părere că de anul viitor trebuie revenit la forma iniţială a voucherelor “care a funcţionat şi a adus multe beneficii”.

Analize Economedia

sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei

“Să sperăm că şi în Guvern se va înţelege că dacă ai făcut o greşeală nu trebuie să persişti în ea din orgoliu şi că probabil ar fi foarte bine să ne propunem ca în anii următori să revenim la forma care a funcţionat şi care a adus multe beneficii. Haideţi să ne imaginăm, spun deseori cifra asta, în 2006 aveam 6.000 de unităţi de cazare, acum avem 26.500 de unităţi de cazare clasificate. Deci, nu cu forţa şi cu puşca mergi prin pădure, că sperii vânatul, ci cu nişte politici publice inteligente aduci şi fiscalizarea din zona gri în zona mai albă. Şi trebuie să învăţăm să fim deştepţi, măcar dacă ne-a ieşit din întâmplare o dată chestia asta. Avem speranţa că se deblochează (voucherele de vacanţă – n. r.)”, a susţinut el, într-o conferinţă de presă prilejuită de un eveniment de promovare a judeţului Maramureş.

Prim-vicepreşedintele ANAT a atras atenţia că factorii de decizie ar trebui să ţină cont că turismul are “şi el un ritm al lui”, iar în principiu, la 31 martie, s-au încheiat “Înscrierile timpurii”.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

“Să nu uităm că (…) în principiu, la 31 martie, s-au terminat ‘Înscrierile timpurii’. Deci, ‘Înscrierile timpurii’ fac ca, dacă ai voucherele de vacanţă în buzunar, să ai şi profit de 20-30% reducere pentru vara asta. Dacă o lălăi şi întârzii cu implementarea, ratezi şi chestia asta, care e un mare beneficiu. Acum, din fericire sau din nefericire, pentru că turismul e destul de bine zguduit anul ăsta, foarte multă lume a prelungit ‘Înscrieri timpurii’. Nu toţi, dar mulţi au prelungit ‘Înscrieri timpurii’ până la final de aprilie, deci, dacă le prindem (voucherele de vacanţă – n. r.) până pe final de aprilie tot ar fi bine. Ar trebui să învăţăm să ţinem cont de respiraţia turismului. Turismul este sezonier, are şi el un ritm al lui. Trebuie să fie banii în buzunarul omului când sunt şi ofertele în piaţă. Nu reuşesc oamenii din birouri să înţeleagă foarte bine treaba asta şi cine ajunge astăzi în birouri să primească şi feedback-ul ăsta. Îi transmit domnului Bogdan Ivan (ministrul de resort – n. r.), cu care am vorbit şi care e foarte simpatic şi bine intenţionat şi care spunea: ‘o să mă consult cu colegii mei’. Şi ziceam: ‘dar pe noi nu ne întrebi, care facem asta din 2009, ca să spunem cum se întâmplă la firul ierbii, în practică?’ Nu ne ignora din rea intenţie, pur şi simplu erau mai aproape colegii din ministere pe care trebuia să-i armonizeze. Dar este o lecţie să ţinem cont şi de experienţa privată. Şi vă mai spun o vorbă, că aţi vorbit mult de bani şi de pragmatism: singura cheltuială când ai scos banul din buzunar care te face mai bogat este călătoria, turismul”, a transmis Adrian Voican.

Vicepreşedintele ANAT, Diana Iluţ, consideră că varianta actuală a voucherelor de vacanţă va avea un impact major asupra turismului în Maramureş.

“Eu cred că nu există o statistică clară asupra numărului de turişti care au venit în Maramureş utilizând vouchere de vacanţă, dar pot să vă spun ceva: impactul va fi major asupra turismului în Maramureş. În primul rând pentru că, într-adevăr, aşa cum spunea şi colegul meu, dacă s-a realizat ceva cu aceste vouchere de vacanţă, deşi nu de multe ori recunoaştem, s-a realizat trecerea în zona fiscală, corectă a multor spaţii de cazare, care preferau alte forme de primire a turiştilor decât emiterea facturilor fiscale. Utilizarea voucherelor de vacanţă a avut, eu zic ca prim efect pozitiv, învăţarea oamenilor că a fi corect din punct de vedere fiscal nu este atât de scump. Şi, da, e mai profitabil. Şi acest instrument a dus în economia corectă foarte multe spaţii de cazare care până atunci funcţionau mai mult sau mai puţin în regulă. La fel de bine i-au obligat să se clasifice şi clasificarea nu este un lucru de formă, ci este, în primul rând, un act de protecţie a consumatorului, şi asta trebuie să înţelegem, pentru că o unitate clasificată, autorizată şi fiscalizată oferă o protecţie reală consumatorului de servicii turistice. De aceea, eu zic că acesta a fost primul avantaj al voucherelor de vacanţă. Ştiu, toată lumea se uită doar la cel care a fost turist. Eu văd un pic în spate, industria”, a menţionat Iluţ.

Diana Iluţ a admis că a avut şi critici în privinţa voucherelor de vacanţă pentru că nu a fost condiţionat prestatorul de servicii de a întoarce “ceva din valoarea lor în plus de calitatea serviciilor pe care le oferă”.

“Şi am spus de fiecare dată că văd un neajuns în asta, în sensul în care, mai ales în anumite zone ale ţării unde nu este atât de mare ambiţie de a oferi servicii de calitate, oferirea pe tavă a turistului, pentru că s-a întâmplat şi aşa, mai ales în perioade cu un aflux foarte mare de vouchere – îmi aduc aminte că am avut la un moment dat, graţie pandemiei, o prelungire a valabilităţii voucherelor de vacanţă, astfel încât, aproximativ un an am avut vouchere din doi ani care s-au utilizat, deci au fost pe piaţă vouchere într-o cantitate foarte mare. Asta a oferit clienţi pe tavă multor unităţi de cazare şi acest lucru a determinat să scadă nivelul serviciilor sau să crească preţurile artificial, datorită creşterii cererii. Puse toate în balanţă, poate ar trebui să ne dăm seama dacă am câştigat cu utilizarea voucherelor de vacanţă sau am pierdut. Din punctul meu de vedere, voucherele de vacanţă sunt un plus pentru industrie, pentru utilizatori, pentru nivelul social şi cultural pe care populaţia României îl are şi îl va avea, astfel încât, da, nu poate funcţiona un turism în România fără vouchere de vacanţă, un turism intern. Şi să nu credeţi că doar România a avut un astfel de model. Un astfel de model a fost şi în alte ţări, a fost cu succes. E păcat că un lucru care a funcţionat încercăm să îl îngreunăm spre a-l închide. Dar vom vedea ce se va întâmpla”, a mai spus vicepreşedintele ANAT.

Pe 26 martie, Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului a lansat în consultare publică noile norme de accesare a voucherelor de vacanţă.

“Am deschis astăzi consultarea publică pentru noile norme de accesare a voucherelor de vacanţă. Am făcut întregul proces cât mai simplu posibil. Dacă îndeplineşti condiţiile prevăzute de lege, vei primi 800 de lei, sumă care va fi virată de angajatorul tău pe cardul de vacanţă. În premieră, vei completa o declaraţie pe proprie răspundere prin care îţi asumi că vei contribui cu 800 de lei din fonduri proprii la cei 800 de lei cheltuiţi. Consultarea publică durează 10 zile”, a scris ministrul pe pagina sa de Facebook la vremea respectivă.

Comentarii

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.