Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) protestează faţă de ”ordonanţa trenuleţ”, despre despre care afirmă că distruge turismul românesc, transmite News.ro. Patronatele din turism şi sindicatele spun că tăierea voucherelor de vacanţă va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică, iar hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite. În plus, spun aceştia, măsura va genera scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, iar şansele pentru mii de români vor dispărea, care ar fi putut avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă. Eventuala eliminare a voucherelor de vacanţă ar arunca România înapoi cu 20 de ani, potrivit ANAT.
Statul oferă în prezent vouchere de vacanță de 1.600 de lei bugetarilor cu salariu net de bază de până la 8.000 de lei, care ar urma să fie anulate printr-un proiect de „ordonanță trenuleț” pentru introducerea unor măsuri de austeritate în anul 2025. Menționăm că acest proiect nu a fost deocamdată publicat în varianta oficială.
”În goana după cârpirea Bugetului afectat de pomeni electorale gratuite, Guvernul României dă dovadă de lipsă de viziune şi de înţelegere a mecanismelor economice: vrea să taie chiar acele măsuri care generează venituri la buget şi pe care le-a garantat deja prin lege”, transmite asociația.
Conform acesteia, tăierea voucherelor de vacanţă va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică. Hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite și “va anula succesul ultimilor ani de eliminare a turismului la negru; numărul unităţilor clasificate s-a dublat în ultimii 10 ani”. De asemenea, balanţa valutară va fi grav afectată, iar miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în ţară, conform ANAT.
Potrivit patronatului, această măsură aberantă va avea printre consecințe ”1. Scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector vital pentru economia românească. 2. Dispariţia şanselor pentru mii de români – în special cei cu venituri modeste – de a avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă. Aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere. 3. Pierderea încrederii investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului. 4. Impactul negativ asupra altor industrii conexe – transport, alimentaţie publică, cultură şi agrement – care depind de turism pentru a supravieţui”, adaugă ei.
“Acest protest la care se alătură patronatele, federaţiile, alianţele, asociaţiile din turism precum şi sindicatele este un ultim semnal de alarmă către guvern. Nu vă atingeţi de voucherele de vacanţă! Tăiaţi risipa şi ineficienţa publică. Dar nu omorâţi găina care dă ouă de aur. Nu omorâţi economia şi nici turismul românesc!”, precizează ANAT.