OUG, în era deep-fake-urilor: ASF va putea bloca accesul la site-urile entităților neautorizate care oferă servicii de investiții, care practică tehnici de înșelare, manipulare și publicitate agresivă

Robinhood, tranzactii financiare pixabay,com

Guvernul a aprobat azi o ordonanță de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative, precum şi pentru stabilirea unor măsuri de prevenire şi combatere a publicităţii şi a tehnicilor agresive de comunicare practicate de entităţile care nu sunt înscrise în Registrul Autorităţii de Supraveghere Financiară. Autoritățile spun că una dintre modificările importante se referă la blocarea, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), a accesului la site-urile entităților neautorizate care oferă servicii de investiții, care practică tehnici de înșelare, manipulare și publicitate agresivă.

Legislația vine în contextul în care spațiul online a fost invadat de reclame înșelătoare, folosind inclusiv tehnici de deep-fake care au utilizat imaginile guvernatorului BNR sau a premierului. O analiză Conso.ro de la începutul anului sublinia că, profitând de naivitatea și lipsa de cunoștiințe a oamenilor, multe afaceri la limita legii sau chiar în zona infracționalității au proliferat pe seama promisiunilor de îmbogățire rapidă din speculații în piețele Forex. “Deși plângeri au existat mai mereu, puține măsură legale au fost întreprinse, singurele decizii vizibile fiind atenționările periodice ale ASF privind așa zișii intermediari autorizați la BVB care de fapt nu erau pe lista societăților care pot opera legal în România”. Mai multe AICI

Actul normativ adoptat azi de Guvern este rezultatul consultărilor cu piața de capital, spun reprezentanții guvernului.

Noile reglementări contribuie la îndeplinirea unor obiective generale și specifice incluse în “Strategia Autorității de Supraveghere Financiară pentru dezvoltarea pieței de capital 2023-2026”, realizată împreună cu OCDE, iar îndeplinirea obiectivelor strategiei reprezintă o recomandare prioritară în procesul de aderare la această organizație internațională.

Autoritățile spun că una dintre modificările importante se referă la blocarea, de către Autoritatea de Supraveghere Financiară a accesului la site-urile entităților neautorizate care oferă servicii de investiții, care practică tehnici de înșelare, manipulare și publicitate agresivă. “Aplicarea noilor prevederi va avea ca efect un mediu mai sigur pentru investitori și protejarea investitorilor locali”, spun inițiatorii proiectului legislativ.

Conform proiectului de OUG publicat,  în cazul în care acțiunea ASF nu a condus la înlăturarea conținutului ilegal din mediul online sau în situaţia în care eliminarea conținutului ilegal nu este posibilă, iar încălcarea persistă și cauzează prejudicii care nu pot fi evitate prin exercitarea altor competențe disponibile în temeiul dreptului Uniunii sau al dreptului intern, A.S.F va putea bloca aceste entități.

Mai precis, A.S.F. va avea posibilitate de a emite acte individuale prin care să solicite: a) Institutului Naţional de Cercetare – Dezvoltare în Informatică – ICI București să blocheze, în termen de o zi lucrătoare, funcţionalitatea domeniului «.ro» aferent site-ului prin care se pune la dispoziție conținutul menționat la lit.b); b) furnizorilor de reţele şi servicii de comunicaţii electronice, astfel cum sunt definiți la art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicaţiile electronice, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 140/2012, cu modificările şi completările ulterioare, să blocheze cât mai repede posibil, dar nu mai târziu de 10 zile, accesul la:

(i) conținutul site-urilor web ale entităților care nu sunt înscrise în Registrul A.S.F., prin intermediul cărora se oferă prestarea de servicii și activități cu instrumente financiare, așa cum sunt acestea prevăzute de legislația pieței de capital aplicabilă în domeniul piețelor de instrumente financiare/societăților de administrare a investițiilor/administratorilor de fonduri de investiții alternative/organismelor de plasament colectiv/furnizorilor de servicii de finanțare participativă; (ii) conținutul site-urilor web prin care se promovează şi se face publicitate serviciilor și activităților cu instrumente financiare, așa cum sunt acestea prevăzute în legislația pieței de capital aplicabilă în domeniul piețelor de instrumente financiare/societăților de administrare a investițiilor/administratorilor de fonduri de investiții alternative/organismelor de plasament colectiv/furnizorilor de servicii de finanțare participativă, oferite de entități care nu sunt înscrise în Registrul A.S.F.

Proiectul de OUG poate fi consultat AICI

O altă modificare se referă la o modalitate de finanțare alternativă pentru primăriile care au proiecte de dezvoltare prin intermediul pieței de capital, prin emisiunea de obligațiuni cu prospect de emisiune adresat tuturor investitorilor. “Această prevedere va dezvolta piața autohtonă de obligațiuni, va crește transparența emisiunilor de astfel de obligațiuni municipale, se va adresa unui număr mai mare de investitori, iar cetățenii vor putea investi în aceste instrumente ce finanțează proiectelor locale”, spun inițiatorii proiectului.