Palatul Gerliczy, o rămășiță a vieții antebelice din Transilvania, scos la vânzare cu 2,4 milioane de euro

gerliczy Sursa foto: Sotheby's

Oradea este unul dintre cele mai importante oraşe din nord vestul României, situat la o distanţă de numai 8 km de graniţa cu Ungaria. Este al doilea oraş din România ca mediu liniştit şi plăcut privind calitatea şi siguranţa vieţii. Acesta include și palatele „gemene” de pe strada Republicii la numerele 50 și 73. Dacă primul, fost sediu al Securității în perioada comunistă, e în regulă, al doilea, Palatul Gerliczy, a fost scos la vânzare pentru 2,4 milioane de euro.

Construit în anul 1908, după planurile arhitectului Sztarill Ferenc, în stil eclectic, de familia Gerliczy, de de unde și numele, palatul din centrul orașului este situat pe un teren de 1.000 mp și are o amprentă de 500 mp.

Arhitectul palatului, Sztarill Ferenc, a fost unul dintre elevii școlii vieneze de arhitectură a lui Gustav Klimt și a devenit simbolul stilului Secesiunii din Oradea. A construit pasajul Vulturul Negru, considerat de unii ca fiind cel mai frumos din România, clădirea Hotelului Astoria, dar și sediul Camerei de Comerț și Industrie sau a Casei Darvas – La Roche.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Deşi este situat în punctul 0 al oraşului, în zona istorică, Palatul Gerliczy nu este inclus pe lista monumentelor istorice. Palatul Gerliczy este situat pe strada Republicii, zona ultracentrală a orașului Oradea, la aproximativ 300 metri de zona pietonală, gara centrală fiind la aproximativ 100 de metri distanță, 8 km faţă de aeroport, iar bulevardul pe care este situat imobilul are acces direct spre vama Borș.

Curtea interioară, de 500 mp, are acces auto, care în viitor poate fi utilizată atât pentru parcare cât şi pentru o grădină interioară.

Palatul este dispus pe 5 nivele , S+P+2E+M , fiecare nivel având 500 de metri pătraţi. La nivelul 1 şi 2, în momentul de faţă sunt apartamente de diferite dimensiuni, la parter sunt apartamente si 3 spaţii comerciale, subsolul și mansarda fiind neamenajate.

Împreună cu o casă construită în prelungirea palatului de la numărul 50, imobilele au fost preluate la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial de Comisia de Administrare şi Supraveghere a Bunurilor Inamice, care gestiona bunurile deţinute de cetăţenii unguri pe teritoriul României.

Catalogat, după război, ca „element de dreapta”, cu „atitudine antidemocratică şi duşmănoasă faţă de URSS”, chiar „susţinător al ideilor horthiste”, Gerliczy István s-a retras din România odată cu soldaţii germani şi unguri, stabilindu-se împreună cu familia la Budapesta, iar ulterior la Paris, unde a şi murit în 1961.

În anul 1949, clădirea aflată la numărul 50 a fost alocată Comandamentului de Miliţie Oradea. Dar, pentru că proprietarul le-a abandonat, niciunul dintre palate nu a făcut obiectul naţionalizării din anul 1950. După anul 1990, urmaşii lui Gerliczy István au cerut în instanţă retrocedarea imobilelor, iar în 2012 clădirea în care funcţionase Miliţia şi apoi Poliţia Bihor a fost dată pretendenţilor. După încă trei ani, instituţia s-a şi mutat din clădire.

Palatul de la numărul 73 a fost şi el retrocedat în cadrul aceloraşi procese și a fost renovat exterior in anul 2017, interiorul necesitand și el reabilitare. Acesta poate avea multe utilizări, poate fi convertit in hotel si restaurant, exista si un proiect de remodelare in hotel , sediu firma, centru medical și e una dintre cele mai speciale rămășițe ale vieții trecute din România antebelică.

Vândut prin Sotheby’s, prețul solicitat pentru clădirea cu 32 de camere și 16 băi e de 2,4 milioane de euro.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. In nepasarea Generala dulcea Romanie trage sa moara. Institutul de Statistica a anuntat stingerea Poporului Roman in 25 30 de ani de aici inainte. Satele romanesti unele au mûrit altele sunt pe moarte iar altele sunt ucise SUB ochii nostri. Noroiul si apele toxice rezultate din extragerea cuprului din jud. Alba au acoperit in intregime SATUL GEAMANA. Diistrugere naturii a oamenilor si a asezamintelor lor Multi millénaire continua. Este randul satului VIntu

    Se instraineaza proprietatile funciare si IMOBILIARE se rad padurile iar primarii mariloor orase vor da crée ASA eise zone METROPOLITANE autonome si sa saisie in celui acesta Tara in bucatele ravnite de MULTA vreme de cei care maghiarizeza zi de zi Transilvania. Este Apocalipsa Boétie Tari careia M. Eminescu II canta in versuri Ce ti doresc eu tie dulce Romanie Tara mea de vise Tara mea de dor…….Doamne Dumnezeul nostru si al parintilor nostri oare Tu ai hotarit ca Tara Romanilor sa piara fin cauza ticalosiei unira si a nepasarii altora? Oare atat de crunta sa fie mania Ta impotriva apostaziei leneviei ppoftei de a fi bogat cu orice prêt si al tradarii propriului sau neam pt un BLID de LINTE si 30 de arginti?

    importantuluizacamint de cupru din jud. Alba

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.