Pandemia de coronavirus a avut un impact major asupra veniturilor companiilor, potrivit unui studiu realizat de Baker Tilly din Europa de Sud-Est, scrie Phileleftheros. Studiul a fost realizat în perioada 29 martie – 15 mai 2021, cu participarea a 200 de entităţi din Cipru, Grecia, România, Bulgaria și Moldova.
La chestionar, care a inclus întrebări de tip închis, au răspuns directori financiari și alte cadre de conducere ale unor companii din diverse sectoare, precum servicii de telecomunicații, bănci, servicii de asigurări, producție de alimente etc.
Conform rezultatelor studiului, se pare că majoritatea companiilor care au participat au fost afectate de efectele pandemiei, ceea ce a dus la o scădere a veniturilor preconizate. Mai precis, 45% au raportat o scădere a veniturilor operaționale ale companiilor lor în 2020.
Companiile care au raportat că până acum au fost afectate de criza COVID-19 în 2020 au răspuns că se așteaptă la o posibilă creștere a veniturilor lor pentru 2021 și că pandemia a creat oportunități profesionale. 47% dintre respondenți se declară optimiști și preconizează o creștere a venitului din exploatare pentru 2021.
45% dintre companii au declarat că profiturile lor din exploatare au scăzut, în timp ce 19% au spus că au crescut. Pentru 2021, 47% au declarat că se așteaptă la o scădere a profiturilor, 24% nu prevăd nicio schimbare și 29% preconizează creștere. 43% au răspuns că pandemia de coronavirus a creat noi oportunități de afaceri.
Conform opiniilor companiilor participante, rezultatele acestei crize vor avea un impact asupra afacerilor și economiei în următorii 2-5 ani.
Companiile au mai declarat că din cauza COVID-19 au luat măsuri suplimentare pentru a face faţă situației, inclusiv implementarea unor măsuri de sănătate și siguranță la locul de muncă, consolidarea infrastructurii lor digitale, precum și anularea tuturor activităților lor profesionale (călătorii, conferințe, întâlniri), în încercarea de limitare a crizei.
89% au raportat că deplasările în scop de afaceri s-au redus, în timp ce 10% nu au văzut nicio modificare. De asemenea, 53% au răspuns că platformele de şedinţe online au ajutat foarte mult.
În ceea ce privește viitorul, majoritatea companiilor estimează că deplasările de afaceri nu vor mai fi la fel de frecvente ca înainte, în timp ce 38% se așteaptă ca acestea să ajungă la nivelurile din 2019 abia în 2023.
Pandemia și directivele guvernamentale din timpul crizei au obligat companiile să adopte telemunca, iar 51% dintre respondenţi susţin că vor menține acest mod de lucru chiar și după pandemie.
Sursa: Rador / Traducerea: Carolina Ciulu