ANALIZĂ Pandemia a scos România din grupul țărilor cu venituri mari

Bani, monede / Foto: Pexels.com Foto: Pexels.com

România a ieșit din rândul țărilor cu venituri mari, în contextul pandemiei, după numai un an în care s-a regăsit în acest grup în care se aflau deja toate țările UE, în afară de Bulgaria, arată cele mai recente date ale Băncii Mondiale, consultate de Economedia.

România este clasificată, în prezent, ca o țară cu venituri medii superioare (upper middle income), având la finalul anului 2020 un venit brut naţional (VNB) pe cap de locuitor de 12.570 dolari. Pentru a face parte din grupul țărilor cu venituri mari, țara noastră trebuia să aibă anul trecut un venit brut național pe cap de locuitor de minimum 12.696 dolari.

2019 a fost primul an în care România a intrat în grupul țărilor cu venituri mari, când a raportat un venit brut naţional pe cap de locuitor de 12.610 dolari. În acest an România a reușit să intre la limită pe lista țărilor cu venituri mari, pragul minim fiind de 12.535 dolari.

Retrogradarea României din rândul țărilor cu venituri mari vine în contextul pandemiei de COVID-19, când economia țării a scăzut cu 4%, dar și datorită faptului că Banca Mondială a majorat ușor pragul minim al venitului brut național pe cap de locuitor pentru această categorie, de la 12.535 dolari la 12.696 dolari.

Este de remarcat că venitul național brut pe cap de locuitor a scăzut în toate statele UE pentru care există date, anul trecut, conform datelor analizate de Economedia. Așadar, situația României nu este excepțională, toate țările fiind afectate de pandemie. România este singura care a retrogradat, doar datorită faptului că se găsea ușor deasupra pragului.

Calcule Economedia / Sursa datelor: Banca Mondială

Banca Mondială clasifică țările astfel: economiile cu venituri mici sunt definite ca fiind cele cu un VNB pe cap de locuitor de 1.045 dolari sau mai puțin în 2020; economiile cu venituri medii inferioare sunt cele cu un VNB pe cap de locuitor cuprins între 1.046 și 4.095 dolari; economiile cu venituri medii superioare sunt cele cu un VNB pe cap de locuitor cuprins între 4.096 dolari și 12.695 dolari; economiile cu venituri mari sunt cele cu un VNB pe cap de locuitor de 12.696 dolari sau mai mult.

Foto: Pexels.com

Comentarii

  1. La asta s-a și vrut sărăcirea tarii,hoții din guvern fura și ii doare undeva de romani,ei pun taxe peste taxe și tot suntem săraci,pensiile când le-au crescut bătrânilor nu creștinilor cu pensii speciale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *