Paradoxul din Construcții: Angajatorii se plâng de criză acută de forță de muncă, dar folosesc lucrători fără forme legale. Date de la Inspecția Muncii: Peste 10% din aproximativ 1.000 de angajatori din Construcții verificați au fost amendați

lucratori, muncitori, straini, vietnamez, santier, constructii Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Din 1.053 de angajatori din domeniul construcțiilor controlați de inspectorii de muncă, 122 au fost amendați pentru muncă nedeclarată, arată datele transmise azi de Inspecția Muncii. Patru angajatori au fost sancționați pentru utilizarea muncii nedeclarate a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 – 18 ani. Între timp, angajatorii se plâng că nu au de unde angaja oameni, după cum sesizează reprezentanții Inspecției Muncii.

În perioada 05 – 07 octombrie s-au desfășurat, la nivel național, acțiuni de control pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată la angajatorii care îşi desfăşoară activitatea în domeniul construcţiilor – cod CAEN 41,42,43, precum și pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă.

Inspectorii de muncă au verificat: angajarea personalului (inclusiv transmiterea contractelor individuale de muncă în aplicaţia REVISAL, în termenul legal și utilizarea muncii copiilor şi a tinerilor); timpul de muncă şi timpul de odihnă; repausuri periodice (repausul săptămânal, repausul zilnic, sărbătorile legale); garantarea în plată a salariului minim în construcții, potrivit O.U.G. nr. 114/2018 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificarea și completarea unor acte normative și prorogarea unor termene.

”Deși derulată doar pe parcursul a trei zile, această campanie în domeniul construcțiilor ne-a pus, din nou, în fața celui mai nociv fenomen de pe piața muncii: munca nedeclarată. Au fost depistate 248 de persoane prestând muncă nedeclarată, pentru care li s-au aplicat angajatorilor amenzi în valoare de 4.720.000 lei, iar pentru situațiile de muncă subdeclarată amenda a fost de 8.000 lei. 4 angajatori au fost sancționați pentru utilizarea muncii nedeclarate a tinerilor cu vârsta cuprinsă între 15 – 18 ani. Pentru încălcări în domeniul relațiilor de muncă, altele decât muncă nedeclarată și subdeclarată, s-au aplicat amenzi în valoare de 224.300 lei. Inspectorii de muncă au depistat un număr de 50 de salariați pentru care nu s-a garantat nivelul salariului prevăzut de O.U.G. nr. 114/2018″, spune Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat.

Scopul campaniei a fost acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislației muncii pentru diminuarea cazurilor de muncă nedeclarată și subdeclarată, spune instituția.

“La acest capitol, suntem în fața unui paradox, întrucât, din practică, interacționând cu angajatorii, ne este semnalată o criză acută de forță de muncă în acest domeniu, însă, cu toate acestea, foarte mulți angajatori recurg la folosirea lucrătorilor fără întocmirea de forme legale de muncă, cu toate dezavantajele, pentru angajat și angajator, care decurg de aici”, spune inspectorul.

Constructorii se plâng de lipsa forței de muncă

Reprezentanții firmelor din domeniu spun de câțiva ani că luptă cu deficit de forță de muncă.

Unul din doi antreprenori au sau plănuiesc să aducă angajați de afară, arată un raport recent al companiei de consultanță IBC Focus, care a realizat un sondaj în rândul marilor constructori. Astfel, un sfert (26,4%) dintre marii constructori din România lucrează în prezent cu muncitori străini, circa 12% dintre companii sunt într-un astfel de proces de recrutare și un alt sfert (24,5%) tatonează ideea de a recruta specialiști din alte țări.

Studiu IBC Focus

În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, în timp ce în Europa sunt peste 700.000 de români care activează în acest domeniu, a afirmat, marţi, preşedintele Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii (FPSC), Cristian Erbaşu, citat de Agerpres.

„Noi reprezentăm Federaţia şi interesele dezvoltatorilor imobiliari în Federaţia Europeană şi a constructorilor. Suntem câteodată în situaţia când sunt interese divergente. Constructorii dau faliment acum din alte două situaţii: n-au oameni şi semnează contracte pe care nu le pot duce la finalizare. N-au de unde. Noi învârtim aceeaşi oameni. Şi al doilea lucru, o altă problemă majoră, vizavi de finanţare. În România sunt peste 400.000 de lucrători în construcţii, dar în Europa sunt peste 700.000 de români care lucrează în construcţii. Gândiţi-vă dacă se dă drumul la reconstrucţia Ucrainei, ce se va întâmpla”, a afirmat Cristian Erbaşu, la conferinţa „Cum (NU) construim în România. Soluţii la provocările momentului”, organizată de DC Media Group.

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *