Parlamentul European începe luni audierea comisarilor propuşi în al doilea executiv al Ursulei von der Leyen / Cine este Roxana Mînzatu, propusă comisar din partea României

roxana minzatu Foto: Inquam Photos / Cornel Putan

Comisiile Parlamentului European încep, luni, audierea comisarilor propuşi să facă parte din noua Comisie Europeană condusă de Ursula von der Leyen, care a primit un al doilea mandat în fruntea executivului UE în urma alegerilor europarlamentare desfăşurate în iunie. În următoarele opt zile, cei 26 de candidaţi – câte unul din fiecare ţară membră, cu excepţia Germaniei – se vor confrunta cu deputaţii europeni, relatează POLITICO, potrivit News.ro.

Aceste audieri maraton de trei ore nu vor fi doar o şansă pentru viitorii comisari de a-şi etala cunoştinţele, ci şi un moment rar în care Parlamentul are un cuvânt clar de spus cu privire la afacerile puternicei Comisii Europene. Este, aşadar, puţin probabil ca legislatorii să rateze ocazia de a vărsa sânge, la modul figurat, menţionează POLITICO.

De când preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anunţat, în septembrie, echipa de 26 de potenţiali comisari (câte unul din fiecare ţară a Uniunii Europene, cu excepţia şefei Comisiei, care reprezintă Germania), candidaţii s-au pregătit pentru momentul lor de a intra în scenă. Împreună cu echipele lor, s-au pregătit pentru a-şi apăra acreditările în faţa membrilor Parlamentului European. Acum a venit momentul. În următoarele opt zile, cei 26 de nominalizaţi se vor confrunta cu europarlamentarii.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Primele audieri încep luni la ora locală 14:30 (15.30, ora României), iar ultimele se vor încheia marţi, 12 noiembrie, până la ora locală 21:30 (22:30, ora României).

Comisiile parlamentare îi vor chestiona pe comisari timp de trei ore. Unele comisii au fost desemnate drept „comisie responsabilă”, cu puterea de a aproba sau respinge candidatul. Altele sunt doar „comisie invitată”, care emite un aviz fără caracter obligatoriu.

În prima săptămână, cei 20 de comisari vor fi supuşi examinării, urmaţi de cei şase vicepreşedinţi executivi marţi, 12 noiembrie. Reprezentanta României, Roxana Mînzatu, care este propusă şi ca vicepreşedinte, este programată aşadar la audieri marţi, 12 noiembrie, între orele 14.30-17.30 (15.30 – 18.30, ora României), în faţa comisiei pentru muncă şi cultură, potrivit programului. Portofoliul Roxanei Mînzatu se ocupă de competenţe şi educaţie, locuri de muncă şi drepturi sociale, demografie.

Audierile în persoană sunt etapa finală a lungului proces de verificare din partea Parlamentului. Procesul a început luna trecută, când comisia pentru afaceri juridice a analizat declaraţiile financiare ale candidaţilor în căutarea unor eventuale conflicte de interese. Potrivit POLITICO, toţi cei 26 de candidaţi au primit undă verde, în ciuda unor îngrijorări exprimate de grupuri politice cu privire la faptul că unii şi-au lăsat formularele privind conflictele de interese aproape goale. Unii europarlamentari au susţinut că procesul de examinare ar trebui reformat.

Candidaţii au trimis, de asemenea, răspunsuri scrise la întrebările preliminare ale Parlamentului, pe care deputaţii le-au folosit pentru a se pregăti pentru audierile în persoană.

Cine este Roxana Mînzatu, propusă comisar de România

Roxana Mînzatu este propusă pentru postul de vicepreședinte executiv în Comisia Europeană și are domeniul Oameni, Competențe și Pregătire (People, Skills and Preparedness), așa cum a anunțat G4Media în premieră. Este unul dintre cei șase vicepreședinți executivi ai Comisiei Europene.

Comisarul pentru Muncă are în subordine o cincime din bugetul UE prin programul FSE+, în valoare de 142 de miliarde de euro pentru bugetul multianual 2020-2027, dar bugetul este gestionat în principal de statele membre, Comisia jucând doar un rol de supraveghere, după cum arată site-ul oficial al Comisiei Europene.

Portofoliul Competențe și Educație, Locuri de muncă, Drepturi sociale și demografie nu are legătură cu zona economică, așa cum anunțase public premierul Marcel Ciolacu că își dorește.

Cu excepția Drepturilor sociale, UE nu are competențe pe celelalte componente ale portofoliului. Educația, demografia și formarea de competențe sunt, în cea mai mare parte, în sarcina statelor membre.

Europarlamentarul PSD este considerată un profesionist specializat în fonduri europene, mai puțin profilată politic. Nu a fost implicată în niciun scandal public. Potrivit unei declarații de avere din 2019, soțul ei lucrează la Direcția Regională Vamală  Brașov.

În 2016, a fost aleasă în Camera Deputaților ca deputat de Brașov, iar în 2019, a fost numită ministru al Fondurilor Europene, în Guvernul Dăncilă.

Alte informații relevante din CV-ul ei public:

  • Mînzatu este licențiată în științe politice în limba engleză.
  • Este specializată în atragerea de fonduri europene nerambursabile, după mai mulți ani în care a fost consultant în domeniu și manager de proiect.
  • Anterior, a fost consilier de integrare la Ministerul Integrării Europene.
  • În 2015, a fost secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene, iar ulterior a devenit președinte al Agenției Naționale pentru Achiziții Publice.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: