Proiectul guvernului privind legea 5G a primit miercuri raport de admitere din partea comisiilor juridică, de apărare și de tehnologia informației din Camera Deputaților. Actul normativ a fost adoptat în forma transmisă de guvern, fără a fi adoptat niciun amendament. Proiectul a fost adoptat cu majoritate de voturi, fiind înregistrate doar 6 abțineri.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Votul final în plenul Camerei Deputaților, care este primul for sesizat în acest caz, va fi dat, cel mai probabil, săptămâna viitoare. Proiectul va fi transmis apoi Senatului, care este Camera decizională.

Guvernul a aprobat în 15 aprilie proiectul legii 5G și l-a trimis pentru vot în procedură de urgență în Parlament, în ciuda unei campanii intense de lobby a companiei Huawei. În afara Huawei, mai mulți jucători din piața telecom reclamă faptul că prevederile proiectului de lege vor duce la creșterea exponențială a costurilor, dat fiind că trebuie să înlocuiască rapid echipamentele actuale furnizate de producătorul chinez.

Analize Economedia

auto, masina chinezeasca
om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania

Proiectul dă ultimul cuvânt Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ce privește autorizarea proiectelor și exclude de facto compania chineză Huawei de la operațiunile de realizare a echipamentelor.

Potrivit proiectului, pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G în România, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiții concomitent:

  1. a) nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
  2. b) are o structură transparentă a acţionariatului;
  3. c) nu are un istoric de conduită corporativă neetică;
  4. d) se supune unui sistem juridic care impune practici corporative transparente

Or, în ce privește compania chineză Huawei, aceasta e supusă unor sancțiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică și se supune unui sistem juridic opac – cel chinez – care nu impune practici corporative transparente.

Proiectul de Lege aprobat de Guvern mai prevede că autorizarea va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). Aviz conform însemnă aviz care trebuie respectat obligatoriu de premier.

Proiectul arată că avizul conform al CSAT ”se emite inclusiv prin raportare la obligaţiile asumate de statul român în cadrul cooperării la nivelul organizaţiilor internaţionale din care România face parte, al Uniunii Europene şi parteneriatelor strategice bilaterale” – trimitere la parteneriatul strategic cu SUA, care au adoptat o poziție extrem de critică la adresa Chinei în general și a companiei Huawei în particular.

CSAT este o instituție condusă de președintele României, din care fac parte mai mulți miniștri și șefi de servicii secrete. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate. Președintele Iohannis a spus în repetate rânduri că își dorește ca România să realizeze rețeaua 5G cu parteneri din statele membre NATO.

Mai mult, proiectul prevede ca și tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a legii şi care contribuie la furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ale căror producători nu dețin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de maxim 5 ani. După 5 ani, acestea trebuie înlocuite.

Citește aici proiectul de lege integral

Pentru a fi adoptat, proiectul trebuie votat de Parlament și promulgat de președintele Klaus Iohannis.