Pașaportul sanitar a intrat în vigoare, Uniunea Europeană speră să salveze sezonul turistic

Pasaport Covid Sursa foto: CommonPass

Uniunea Europeană speră să relanseze turismul, unul dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia de coronavirus, prin pașaportul sanitare care intră în vigoare de azi, în ciuda unor campanii de vaccinare inegale și a amenințării variantei Delta, scrie boursorama.com.

Începând de joi, persoanele care trec granițele europene vor trebui să prezinte un pașaport sanitare care să ateste că sunt vaccinate, testate negativ sau vindecate de Covid-19. Acest pașaport este indispensabil pentru a călători în 33 de țări de pe Bâtrânul continent, chiar dacă regulile variază în funcție de destinație și de țările de origine.

Acest pașaport ar urma să ofere o gură de oxigen industriei turismului, care a fost pusă în genunchi de pandemie. Potrivit ONU, prăbușirea turismului internațional ar putea antrena o pierdere de peste 4.000 de miliarde de dolari pentru PIB-ul mondial în anii 2020 și 2021.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Americani la Paris

În Paris, primii americani au reapărut în locurile apreciate de turiștii străini: Montmartre, Sacré-Cœur, Turnul Eiffel…

“Este incredibil! Am vrut să revenim de anul trecut, dar cum granițele erau închise … (…) Suntem foarte, foarte fericiți că suntem aici, este ca și cum am lua un suflu de cultură franceză și acest lucru ne-a lipsit mult”, spune Padmini Pyapali, o ingineră din America.

În ultima perioadă, însă, au crescut îngrijorările legate de un posibil val patru de Covid-19 după această vară, dacă rata de vaccinare va continua să scadă și în condițiile avansului variantei Delta.

Austria, unde jumătate din cei nouă milioane de locuitori au primit deja prima doză și un sfert sunt total vaccinați, redeschide joi cluburile de noapte și renunță la restricțiile legate de evenimentele culturale și sportive.

Deziluzia vaccinului terman CureVac

Identificată inițial în India, varianta Delta, mult mai contagioasă, este de acum prezentă în cel puțin 85 de țări, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

Și în special în Rusia, care a înregistrat miercuri un record de decese zilnice provocate de coronavirus pentru a doua zi consecutiv, cu 669 de morți în ultimele 24 de ore.

În acest context, președintele Vladimir Putin a cerut rușilor care încă ezită să se vaccineze și să asculte “experții” și nu zvonurile. Acesta a declarat însă că se opune unei vaccinări obligatorii la scară națională.

Campania de vaccinare, lansată în decembrie cu un mare aparat de propagandă în jurul Sputnik V, nu a convins decât 23 dintre cei 146 de milioane de ruși, pe fondul unei neîncrederi generalizate.

Rusia este țara europeană cea mai îndoliată de Covid-19 cu 134.545 de decese potrivit cifrelor guvernului și 270.000 de morți potrivit agenției de statistică Rosstat, care folosește o definiție mai largă.

În ciuda acestei situații, sfertul de finală al Euro Elveția – Spania are loc vineri în Sankt Petersburg, și asta după ce 300 de suporteri finlandezi care reveniseră în țară de la un alt meci de fotbal în acest oraș au fost testați pozitiv.

O altă veste proastă: vaccinul dezvoltat de laboratorul german CureVac nu este eficient decât în proporție de 48% pentru prevenirea Covid-19, o rată mult mai slabă decât vaccinurile pe bază de mesager ARN, ceea ce face nesigur viitorul acestui produs deja comandat masiv de Uniunea Europeană.

Pandemia a ucis până în prezent cel puțin 3.940.888 de oameni în întreaga lume de la finalul lui decembrie 2019, potrivit bilanțului realizat miercuri de AFP pornind de la surse oficiale.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: