Pentru o mare parte a lumii, inflația va fi normală în 2024 – în sfârșit

inflatie bani echilibru balanta Sursa foto: Dreamstime

Inflația ar putea reveni în zonele de confort ale băncilor centrale până la sfârșitul anului 2024, după ce a atins maxime de mai multe decenii în America de Nord, Europa, arată o analiză Wall Street Journal.

Numiți-o un miracol de Crăciun: inflația din întreaga lume încetinește mult mai repede decât se aștepta. Dacă economiștii au dreptate, acest cadou va continua să se împlinească anul viitor, aducând inflația înapoi la niveluri normale pentru prima dată în ultimii trei ani.

Economiștii de la Goldman Sachs estimează că inflația de bază, care exclude alimentele și energia, în grupul de economii care au cunoscut valul de inflație post-Covid – SUA, Europa și mai multe piețe emergente – a înregistrat un ritm anualizat de 2,2% în cele trei luni încheiate în noiembrie.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Până la sfârșitul anului 2024, inflația medie din acest grup ar trebui să se situeze la nivelul sau în apropierea țintelor de inflație ale majorității băncilor centrale importante, au constatat analiștii.

Scăderea inflației ar trebui să amortizeze creșterea economică în două moduri: prin consolidarea puterii de cumpărare a gospodăriilor și permițând băncilor centrale să reducă ratele dobânzilor.

Michael Saunders, consilier senior la Oxford Economics, se așteaptă ca inflația să ajungă la 1,3% în al patrulea trimestru al anului viitor în zona euro și la 2,7% în Marea Britanie, în timp ce inflația din SUA va scădea la 2,2%, măsurată de indicele de prețuri pentru consumul personal și cheltuieli preferat de Rezerva Federală. Această măsură a fost de 2,6% în noiembrie, a raportat vineri Departamentul Comerțului. Excluzând alimentele și energia, a fost de 3,2% și de doar 1,9% anualizat în ultimele șase luni.

Rezerva Federală, Banca Centrală Europeană și Banca Angliei au toate ca obiectiv o inflație de 2%.

Forțele transatlantice care împing inflația în jos

„Factorii comuni care trag inflația în jos sunt alimentele, energia, prețurile bunurilor la nivel mondial și politica monetară„, a declarat Saunders, fost membru al Comitetului de politică monetară al Băncii Angliei. „Dar diferențele, și motivul pentru care inflația va reveni mai repede la țintă în zona euro, este că SUA și Marea Britanie au, de asemenea, presiuni mai mari din cauza restrângerii pieței muncii, care se estompează doar treptat.”

Aceste îmbunătățiri reprezintă cealaltă față a valurilor de inflație care au lovit economia globală. În primul rând, în 2021, prețurile bunurilor au crescut vertiginos din cauza întreruperii producției globale și a transportului maritim, pe lângă cererea puternică datorată stimulentelor fiscale și monetare.

Apoi, invazia Rusiei în Ucraina în 2022 a făcut să crească prețurile la mărfuri, ceea ce a făcut ca inflația să atingă vârfuri de mai multe decenii. Inflația în zona euro, care a avut de suferit din cauza întreruperii aprovizionării cu gaz rusesc, a atins un vârf de 10,6% în octombrie 2022.

Forța de muncă a fost, de asemenea, împietrită de întreruperile legate de Covid. Astfel, cererea sănătoasă de forță de muncă a determinat o creștere puternică a salariilor, ceea ce a alimentat inflația din sectorul serviciilor.

Costurile locuințelor au alimentat, de asemenea, inflația din sectorul serviciilor, dar cu o anumită întârziere. În Statele Unite, prețurile de consum au crescut cu 3,1% în noiembrie față de anul precedent, dar cu doar 1,4% dacă se exclude locuința. Impactul a fost mult mai mic în Europa, unde locuințele ocupate de proprietari sunt omise din principalele măsuri ale inflației.

Lanțurile de aprovizionare deblocate au dus la scăderea inflației spre sfârșitul anului 2022 și pe parcursul acestui an, iar acest lucru va continua probabil și anul viitor. De exemplu, în SUA, prețurile mașinilor second-hand – un motor inițial important al inflației – mai au de scăzut la începutul anului 2024, pe măsură ce piața revine la normal, a declarat Omair Sharif, fondatorul Inflation Insights.

Piețele de energie și de mărfuri s-au ajustat și ele la perturbările din Ucraina, contribuind la scăderea prețurilor la energie și la stabilizarea costurilor alimentelor. Aceste forțe ar trebui să continue să cântărească asupra inflației în 2024, a declarat Neil Dutta, șeful departamentului de cercetare economică de la Renaissance Macro Research. “Prețurile la energie au scăzut și, având în vedere scăderea prețurilor la motorină, vom vedea probabil că acest lucru se va reflecta în prețurile alimentelor și ale produselor alimentare în lunile următoare”, a spus el.

Piețele forței de muncă din multe economii majore au început să se reechilibreze și în acest an, răcind creșterea salariilor, un factor cheie care contribuie la costurile serviciilor. Acest lucru ar trebui să continue și în 2024.

Din nou, momentul și impactul vor fi diferite în funcție de țară. „Se poate spune că acest lucru s-a întâmplat deja în SUA”, a declarat Peter Berezin, strateg șef global la BCA Research, adăugând că presiunile salariale s-au atenuat în mare parte datorită unui aflux de lucrători în rândul forței de muncă.

Piețele de muncă tensionate pot încetini progresul

Progresul va fi probabil mai lent în Marea Britanie, unde ratele neobișnuit de ridicate ale dizabilității, datorate listelor de așteptare pentru îngrijire, au redus oferta de forță de muncă, a declarat Simon MacAdam, economist senior global la Capital Economics. În timp ce afluxul de imigranți a atins un nivel record, competențele acestora nu corespund adesea cu posturile vacante, a spus el.

Calmarea inflației, împreună cu încetinirea sau stagnarea creșterii în marile economii, pregătește terenul pentru reduceri de rate anul viitor.

La începutul acestei luni, Fed a semnalat că va reduce ratele dobânzilor. „Economia se descurcă rezonabil de bine. Condițiile financiare s-au relaxat. Câștigurile s-au îmbunătățit”, a declarat Dutta. În această situație, este mai probabil ca Fed să ofere reduceri ale ratelor de trei-patru sferturi de punct, mai degrabă decât cele șase la care se așteaptă piața, a spus el. „Dar ar trebui să se simtă destul de bine – ar trebui să se simtă ca o aterizare ușoară”.

Această perspectivă a făcut deja ca prețurile obligațiunilor să crească și randamentele să scadă, reducând costurile de împrumut pentru companiile americane și pentru cumpărătorii de locuințe. Împrumutătorii europeni ar putea avea mai mult de așteptat; ei sunt mai dependenți de bănci decât de piețele de capital, iar ratele împrumuturilor bancare sunt strâns legate de țintele de dobândă ale băncii centrale, a declarat MacAdam. Ratele împrumuturilor bancare nu vor scădea semnificativ până în a doua jumătate a anului în zona euro și, posibil, chiar mai târziu în Marea Britanie, din cauza inflației mai lipicioase, a spus el.

În condițiile în care inflația se prăbușește în întreaga lume, strategii Bank of America preconizează 152 de reduceri ale ratelor băncilor centrale la nivel mondial anul viitor, cele mai multe din 2009 încoace, au spus ei.

Douglas Porter, economist-șef la BMO Capital Markets Economics, se așteaptă ca majoritatea economiilor majore să crească mai lent în 2024 decât în 2023, dar reducerile de rate, răcirea prețurilor la energie și alimente și normalizarea lanțurilor de aprovizionare vor evita o recesiune globală.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: