Poliţiştii din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Ilfov, fac miercuri dimineaţă 14 percheziţii domiciliare, în municipiul Bucureşti şi judeţul Ilfov şi ridică înscrisuri, de la 7 societăţi comerciale, într-un dosar penal, în care se desfăşoară cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, fals în declaraţii şi uz de fals în domeniul reciclării deşeurilor, relatează News.ro. Prejudiciul creat Administraţiei Fondului pentru Mediu este evaliat la 79.085.258 de lei.
”Faptele ar fi fost comise de către persoane implicate în operaţiuni fictive de reciclare deşeuri de ambalaje şi deşeuri de echipamente electrice şi electronice (D.E.E.E.), cu impact negativ atât asupra mediului înconjurător, cât şi asupra bugetului de stat, respectiv Fondului pentru mediu. În acelaşi timp, se vor pune în aplicare 3 mandate de aducere, emise pe numele persoanelor bănuite, ce vor fi conduse la sediul unităţii de poliţie, în vederea aducerii la cunoştinţă a faptelor pentru care s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale şi audierii acestora, pentru clarificarea situaţiei de fapt”, anunţă IGPR.
Din cercetări a reieşit că, în perioada 2020-2021, prin intermediul unor societăţi comerciale coordonate direct sau prin interpuşi, în scopul obţinerii unor sume de bani, cu titlu de bonificaţie, de la organizaţii care implementează obligaţiile privind răspunderea extinsă a producătorului (denumite O.I.R.E.P., respectiv Asociaţii autorizate), persoanele bănuite ar fi furnizat acestor entităţi documente justificative în care ar fi consemnat activităţi nereale de colectare şi reciclare a 22.236.016 kilograme de deşeuri (de ambalaje şi DEEE).
”Prin raportarea acestei cantităţi în sistemul de transfer de responsabilitate, s-a produs un prejudiciu Administraţiei Fondului pentru Mediu, în valoare totală de 79.085.258 de lei, estimat conform prevederilor art. 9 alin. (1) lit. v) şi y) din O.U.G. nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu”, precizează IGPR.
La acţiune participă poliţişti din cadrul I.G.P.R. – Direcţia de Investigare a Criminalităţii Economice, cu sprijinul Serviciului pentru Intervenţii şi Acţiuni Speciale şi al Institutului Naţional de Criminalistică.