Performanța aurului, afectată pe moment de criptomonede, ar putea atinge noi maxime istorice în 1-2 ani (analiză XTB)

Lingou de aur pixabay.com

Într-o perioadă de injecții masive de lichiditate, aurul a “reușit” contraperformanța de a scădea în ultimul an cu 3.7%. Față de vârful din august anul trecut până pe 30 iunie se înregistrează o scădere de 14.8%, arată o analiză XTB, casă de brokeraj listată pe Bursa de la Varșovia.

„Argintul are un profil diferit: deși a pierdut tot aproximativ 14% din vârf, este mai sus cu aproximativ 44% față de acum un an. Aceasta – pentru că argintul are o pondere de utilizare industrială mai mare decât a aurului, inclusiv în industria auto și a panourilor solare”, afirmă Claudiu Cazacu, Consulting Strategist în cadrul XTB.

Și platina a pierdut 25% din vârful lunii februarie, dar este încă cu 30% peste nivelul din 30 iunie anul trecut. Paladiul, cu un avans de 45% într-un an (până pe 30 iunie) și doar 8.5% distanță de vârful din mai, stă cel mai bine.

Ce ar putea explica contraperformanța metalelor prețioase clasice și mai ales a aurului? se întreabă Claudiu Cazacu. Revenirea rapidă a economiilor e un răspuns. Dar un alt aspect ar putea fi esențial: în zona capitalurilor speculative, monedele virtuale au reprezentat un concurent major, potrivit sursei citate.

Astfel, o parte din fluxurile care ar fi putut fi dirijate spre aur și alte metale prețioase au fost, astfel, absorbite de un ecosistem înfloritor, nu doar de bitcoin și ethereum, ci de o pleiadă de nume și instrumente relativ noi. Față de acum un an (30 iunie), bitcoin este cu 267% mai sus, iar ethereum cu peste 880%. Rezultatul e cu atât mai spectaculos cu cât bitcoin a pierdut 45% din vârf, iar ethereum 48%, până pe 30 iunie – ne putem imagina ușor care ar fi fost procentele de randament dacă cele două cotații ar fi fost mai aproape de vârfuri. Seducția exercitată de monedele virtuale ar putea fi una dintre forțele importante care au dus la o slabă performanță a aurului în ultimul an, consideră acesta.

Claudiu Cazacu considereă însă că aurul ar putea înregistra noi maxime istorice în 1 – 2 ani.

Argumente: O reglementare și mai restrictivă a criptomonedelor în SUA sau Europa, urmând inspirația Chinei posibil în spirit, nu neapărat în formă este, în opinia noastră, un risc real pentru evaluările din domeniu. Dincolo de fluctuațiile mari pe termen scurt, ar putea fi un catalizator pentru redescoperirea aurului.

„Mai important, retragerea trilioanelor de dolari injectate prin programe monetare sau cheltuieli publice în economia globală dinspre SUA, zona Euro, Japonia, Marea Britanie și multe alte state va fi dificil de făcut într-un ritm ridicat. Vor persista astfel unele preocupări relativ la inflație sau prețul activelor, care ar duce, în cele din urmă, la redescoperirea aurului ca factor de diversificare în portofolii. Revizitarea maximelor istorice ale prețului aurului, urmate de depășirea lor, pe orizont de 1 – 2 ani ar deveni astfel un scenariu de luat în seamă„, arată analiza XTB.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *