Peste 40% din veniturile românilor care câștigă salariul minim pe economie se duc pe chirie / Această pondere depășește pragul de 50% în unele dintre cele mai bogate state UE

salariu, bani, lei Sursa foto: Știrile Pro TV

Ponderea salariului minim cheltuită pe chirie variază în Europa, de la 35 % în Franța la 56 % în Țările de Jos. Business a examinat salariile minime și costurile medii ale chiriei în țările UE. Datele arată că România are printre cele mai mici chirii din Europa, dar 42% din veniturile românilor care câștigă salariul minim se duc pe chirie.

„Locuința, apa, electricitatea și gazul” au constituit cea mai mare parte a cheltuielilor gospodăriilor în UE. În 2022, aproape un sfert din toate cheltuielile gospodăriilor (24,1%) au fost alocate acestor nevoi esențiale, ceea ce arată clar ponderea substanțială pe care o au în bugetele gospodăriilor europene.

Această proporție variază semnificativ între țările europene și, mai important, în funcție de nivelul veniturilor din fiecare țară. Persoanele care câștigă salariul minim, în special, sunt puternic afectate, deoarece alocă o parte mai mare din venitul lor pentru „locuință, apă, electricitate și gaz”.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Confederația Europeană a Sindicatelor (CES) raportează că, în 14 state membre ale UE, chiria pentru o proprietate cu cel mult două camere ocupă cel puțin 35% din venitul lucrătorilor cu salariul minim legal. În 2024, în medie, acești lucrători cheltuiesc 45 % din veniturile lor doar pentru locuință, ilustrând povara financiară grea pe care costurile locuințelor o reprezintă pentru persoanele cu salarii mici din aceste țări.

„Milioane de lucrători din majoritatea statelor membre văd cum o parte uriașă din salariul lor le părăsește conturile bancare imediat ce îl primesc, doar pentru a avea un acoperiș deasupra capului”, a declarat secretarul general al CES, Esther Lynch.

Salariul minim variază considerabil la nivelul european

Dintre cele 14 țări incluse în studiu, salariul minim legal variază de la 477 euro în Bulgaria la 2 571 în Luxemburg. Doar șase dintre aceste țări au un salariu minim mai mare de 1.000 euro, iar trei depășesc 2.000 euro: Luxemburg, Irlanda și Țările de Jos.

Danemarca, Italia, Austria, Finlanda și Suedia nu au un salariu minim legal la nivel național.

Chiria medie în 14 țări este de 600 EUR

Chiria pentru o proprietate cu maximum două dormitoare a variat de la 215 euro în Bulgaria la 1 340 euro în Luxemburg, în timp ce media celor 14 țări este de 599 euro.

În șapte țări, chiria medie a fost sub 400 EUR, inclusiv Bulgaria (215 EUR), România (277 euro), Croația (311), Grecia (344), Slovacia (371), Estonia (387) și Portugalia (391). La limita superioară, chiria medie a depășit 1 000 euro în Luxemburg, Irlanda și Țările de Jos, în timp ce a fost de 618 euro în Franța și de 578 euro în Spania.

Calculul chiriilor se bazează pe datele Eurostat din 2022, ajustate în funcție de inflație. La acea vreme,

Ponderea din salariul minim cheltuită pe chirie

Partea din venitul din salariul minim cheltuită pe chirie oferă informații valoroase cu privire la povara financiară pe care o reprezintă chiria pentru persoanele cu salarii mici. Printre cele 14 țări, această proporție a variat de la 35% în Franța la 56% în Țările de Jos. În medie, persoanele cu salariul minim din aceste țări cheltuiesc 45% sau 46% din venitul lor pe chirie, în funcție de metoda de calcul utilizată.

În afară de Țările de Jos, unde proporția ajunge la 56%, chiria consumă peste 50% din venitul salariului minim atât în Irlanda (55%), cât și în Luxemburg (52%).

Franța are cea mai mică proporție, de 35%, ceea ce înseamnă că chiria reprezintă aproximativ o treime din venitul lucrătorilor cu salariul minim. Croația (37%) și Grecia (38%) urmează îndeaproape Franța în ceea ce privește ratele chirie/venit mai mici pentru persoanele care câștigă salariul minim.

În Bulgaria, unde atât salariul minim, cât și chiria sunt cele mai mici, lucrătorii cheltuiesc încă 45% din venitul lor pentru chirie. În Spania, această proporție este la fel de ridicată, de 44%.

În România, care are salarii și chirii apropiate de cele din Bulgaria, această pondere este de 42%.

Costul chiriei se bazează pe medii naționale; cu toate acestea, situația poate fi și mai dificilă în orașe și în zonele capitalei, unde sunt concentrate majoritatea locurilor de muncă.

„În ciuda faptului că plătesc chirii mari cu salarii mici, locuința lor este adesea total inadecvată, expunându-i pe ei și pe familiile lor la probleme de sănătate”, a declarat Esther Lynch.

„Alții sunt forțați să doarmă pe canapea în apartamentele prietenilor lor, continuă să locuiască cu părinții lor atunci când este posibil și chiar dorm în mașinile lor”, a adăugat ea.

Cât cheltuiesc țările europene pe locuință și facturi?

Putem examina, de asemenea, date suplimentare de la Eurostat care merg dincolo de salariul minim și de chirie. Acest set de date reflectă procentul din cheltuielile totale ale gospodăriilor alocat pentru locuință, apă, electricitate, gaz și alți combustibili, care variază semnificativ în Europa.

În 2022, Slovacia se afla în fruntea listei, cu peste 30 % din cheltuielile gospodăriilor alocate pentru locuințe, apă, electricitate, gaze și alți combustibili. Finlanda și Danemarca urmează îndeaproape, cu gospodării care cheltuiesc 29,6% și, respectiv, 29,1% pentru locuințe și utilități.

Cu o pondere de 18,4%, România se află pe locul 21 în această privință, cu 6 procente sub media europeană.

În schimb, Malta (13,9%) și Croația (14,9%) alocă o parte mult mai mică din cheltuielile lor pentru locuințe și utilități.

Graficul evidențiază faptul că țările din Europa de Nord și Centrală se confruntă cu presiuni financiare substanțiale legate de aceste costuri.

În 2019, această proporție a fost de 25,7% în Regatul Unit, fost membru al UE.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.